Gezond en dynamisch binnenklimaat
Een gebouw dat bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de gebruiker én energiezuiniger is, vraagt om een andere kijk op het binnenklimaat. Al sinds de jaren zeventig streven we naar energiebesparing. Het energiegebruik per persoon blijft echter stijgen en leidt desondanks niet tot gezondere of productievere gebruikers. Naar ons inzicht ligt dat aan het statische, stabiele binnenklimaat. Dat stimuleert de gezondheid en productiviteit niet en kost, hoe energiezuinig ook, altijd meer energie dan ‘laissez faire’. ABT pleit daarom voor een dynamisch binnenklimaat passend bij de gebruikersbehoefte op een specifieke plaats en moment.
Verschillende behoeftes
Afhankelijk van de functie van een gebouw zijn er verschillende behoeftes. Denk aan uiteenlopende activiteiten in een kantoor, een museumbezoeker die een schilderij bekijkt, of een verpleegkundige die veel heen en weer loopt, terwijl een patiënt stil in zijn bed ligt. Eén constant binnenklimaat is niet afdoende en vraagt daarnaast onnodig veel energie.
Slimme regelingen
ABT ontwerpt ogenschijnlijk simpele, intelligente klimaatsystemen die reageren op de behoefte van de gebruiker, op een bepaalde locatie. Voor een kantoor kunnen dit verschillende klimaatzones zijn, passend bij verschillende behoeftes. Lokale klimatisering is een interessante optie voor ruimtes met objecten of mensen die niet of nauwelijks bewegen.
Een dynamisch klimaat zorgt voor een gezonde leefomgeving. Meer stimulering van onze zintuigen en een variatie van bouwfysische aspecten (licht, temperatuur, lucht, geluid) activeert ons lichaam en leidt tot een hogere weerstand. Bovendien sluit een dynamisch klimaat beter aan op de buitentemperatuur waardoor het energiegebruik lager is dan bij een conventionele regeling. Een temperatuur bandbreedte hanteren in plaats van een setpoint is dus niet alleen gezonder maar ook duurzamer.
Gevel maakt het verschil
Een dynamische leefomgeving kunnen we realiseren met slimme regelingen, maar begint bij een integraal gevelontwerp. We zien de gevel niet als een barrière tussen binnen en buiten, maar als verbindend element waarmee we gebruik maken van natuurlijke krachten en passieve principes.
Onze strategieën met betrekking tot gezondheid en welzijn sluiten aan bij de thema’s binnen de WELL Building Standard. We hebben ervaring met deze methodiek en certificering om gezondheid en welzijn meetbaar te maken.
Beeld header Depot Boijmans van Beuningen: © Iris van den Broek
Projecten
Erasmus Medisch Centrum
Erasmus Medisch Centrum
Jonas’
Jonas’
Rechtbank Amsterdam
Rechtbank Amsterdam
Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden
Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden
Staatsman
Staatsman
Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)
Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)
World Trade Center Utrecht
World Trade Center Utrecht
Saxion Hogeschool Apeldoorn
Saxion Hogeschool Apeldoorn
Saxion Hogeschool Enschede
Saxion Hogeschool Enschede
Nieuws
ABT aan de slag met renovatie gebouw SL2 Utrecht Science Park
ABT wint met Schools by Circlewood de competitie voor de eerste Innovatie Partnerschool in Amsterdam
Dynamisch binnenklimaat ook energiezuiniger
Groen licht voor ontwikkelingsplannen TextielMuseum
Onze specialisten
Ad van der Aa
Senior adviseur bouwfysica, installaties en brand
Charley Meyer
Specialist bouwfysica en duurzaamheid
Christa Drolenga
Senior adviseur
Gertjan Peters
Adviseur façades & glass
Jaap Wiedenhoff
Senior adviseur bouwfysica, installaties en brand
Kitty Huijbers
Bouwfysicus
Maarten Huisman
Senior adviseur
Richard Claessen
Projectleider bouwfysica & installaties
Willem van der Spoel
Senior adviseur bouwfyscia, installaties en brand
Sasha Rodriguez Arambatzis
Specialist bouwfysica