Home » Nieuws » Aanpassingen in BENG-systeem na kritiek ingenieurs
14-06-2023

Aanpassingen in BENG-systeem na kritiek ingenieurs

Zonnepanelen, BENG
Na lang aandringen door de ingenieursbranche wordt de BENG-methodiek op twee punten aangepast. Dit moet uitvoering van de regels minder tijdrovend maken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gaat de Bijna Energieneutraal Bouwen (BENG)-regelgeving aanpassen. Ingenieurs hoeven straks niet meer voor alle appartementen in één woongebouw een berekening voor een energielabel te maken om een omgevingsvergunning te krijgen. De Programmaraad van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft maandag een klap gegeven op deze aanpassing.

Daarnaast is het niet meer nodig om een kwaliteitsverklaring voor nieuwe installaties bij de omgevingsvergunning toe te voegen. Deze verandering zat er al langer aan te komen en gaat vanaf 1 juli 2023 in.

Besparing van tijd en zinloos werk

De aanpassingen besparen volgens ingenieurs tijd, papieren tijgers en zinloos werk. Bovendien krijgt innovatie meer kans.

Al sinds de BENG-regelgeving, die inging op 1 januari 2021 en verplicht is bij nieuwbouw, is er kritiek op de procedures en rekenmethode die moeten aantonen dat woningen en utiliteitsbouw aan strengere milieueisen voldoen. Daarom sloegen zeventien advies- en ingenieursbureaus en brancheorganisatie NLingenieurs de handen ineen. Samen stapten ze naar BZK en naar de Programmaraad van NEN, die verantwoordelijk is voor het stelsel. Ze deden voorstellen voor aanpassingen, en na lang beraad nemen de organen deze nu over.

De deelnemende bureau’s zijn: ABT, Arup, Buro Bouwfysica, Cauberg Huygen, DGMR, DWA, Hiensch Engineering, Huygen, LBP|Sight, Merosch, Nelissen Ingenieursbureau, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Peutz, RHDHV, Techniplan, TRAJECT en Visietech.

Vanuit ABT deelt adviseur Kitty Huijbers in dit artikel van Cobouw meer over het belang hiervan. Lees hier het volledige artikel:

Artikel Cobouw