ABT onderzoekt verduurzaming monumentaal Jachthuis Sint Hubertus
Voor dit monumentaal staatsgebouw onderzoeken we de wijze waarop de Rijksdoelstellingen ten aanzien van verduurzaming van monumentaal vastgoed kunnen worden gerealiseerd.
Jachthuis Sint Hubertus in Hoenderloo, het voormalig buitenverblijf van Anton en Helene Kröller-Muller, staat nationaal en internationaal bekend als een icoon van de Nederlandse architectuur. In het ‘gesammtkunstwerk’ van Berlage uit 1920 is een groot aantal waardevolle interieurobjecten ondergebracht. De laatste grote restauratie van het Jachtslot vond plaats in 2012, onder begeleiding van restauratiearchitect Maarten Fritz.
Frank Hofmans: “We zijn vereerd met deze opdracht en kijken er naar uit om samen met het RVB dit markante monument ontwerpend te onderzoeken. De kennis van Maarten Fritz over het Jachthuis en onze expertise in verduurzamen van vastgoed vormen een sterke combinatie.”
Topmonument toekomstbestendig maken
Het ontwerpend onderzoek rondom de verduurzaming van het Jachthuis Sint Hubertus richt zich op een aantal specifieke punten: behoud van het gebouw en interieur, volledige elektrificatie, benutten van hernieuwbare energie, gepast gebruik, ruimtelijke inpassing, fasering in de tijd, kosten en baten, CO2-emissiereductie, circulariteit, klimaatadaptatie en mogelijk andere vormen van verduurzaming. Frank: “Het Jachtslot was destijds bij de oplevering een zeer modern gebouw. Hoe mooi zou het zijn als we met inventieve hedendaagse oplossingen het topmonument weer toekomstbestendig kunnen maken.”