Home » Nieuws » De urgentie om te versnellen
23-11-2023

De urgentie om te versnellen

Innovaties waarmaken is een estafetteloop.

Of het nu gaat om de energietransitie, de materialentransitie of circulariteit, duurzaamheid staat erbij centraal. Dat vraagt om inventieve oplossingen met impact die hun tijd vooruit zijn. In de wereld van de techniek is de ambitie om innovaties in een versnelling te brengen duidelijk voelbaar. De tijd dringt.

Multidisciplinair, flexibel en wendbaar

Senior adviseur Christa: “Onze multidisciplinariteit biedt grote voordelen. Disciplines zijn geen losse pijlers, maar komen altijd samen in de bouwpraktijk. De specialisten betrekken elkaar bij de ontwerpen. Alle hoogwaardige kennis en expertise borgen we in kennisgroepen en maken die digitaal snel en eenvoudig vindbaar. Met innovatieteams brengen we vervolgens versnelling in thema’s. Ik vergelijk ze weleens met speedbootjes rond een olietanker. Het maakt ons flexibele en wendbare adviseurs in bouwtechniek.”

Projectleider constructies Diana de Krom: “Een innovatie is een teamprestatie, vergelijkbaar met een estafette. De een heeft het idee, de volgende ziet het businessmodel, een derde begeleidt het proces van de innovatie en de vierde maakt het waar met de inbreng van gedegen kennis. We kijken daarbij niet alleen intern; ABT werkt ook nauw samen met kennisinstituten en technische universiteiten en biedt veel plaats voor afstudeerders. Het afgelopen jaar hadden we er vijftien.”

 

“Innovaties kunnen forse besparingen opleveren, zowel in geld als in milieu-impact, op korte en op lange termijn.”

Open voor invalshoeken van buiten

Lopende onderzoeken met afstudeerders zijn bijvoorbeeld de constructieve en bouwfysische eigenschappen van biobased materialen en het vergroenen van buitengevels door mos als hitteschild op beton te laten groeien. “Biophylic design, het meer naar de natuur ontwerpen, krijgt veel aandacht. Niet alleen op gebouwniveau, ook op stedelijk niveau. Onder andere met meer groen, natuurlijke koeling en het vasthouden van water. We verwachten ook veel van het concept van natuurlijk klimatiseren, met minder installaties. We passen het toe bij de vernieuwbouw van Paleis van Justitie en we zijn in gesprek met diverse architecten. Ook The Natural Pavilion op de Floriade blijft een inspirerend voorbeeld van dit concept.”

Christa: “Verder staan we heel erg open voor invalshoeken van buiten. Voor de transitie naar duurzaam beton adviseren wij alle ketenpartijen: producenten, aannemers, adviseurs en opdrachtgevers. We bouwen hierdoor breed kennis en een netwerk op, verbinden partijen en dragen bij aan een snellere implementatie van innovaties als duurzame bindmiddelen, of alternatieve wapening en grondstoffen.”

Win-win voor opdrachtgever

Steeds meer opdrachtgevers zetten vanuit hun duurzaamheidsambitie de stap en durven te kiezen voor de voorgestelde innovaties en de ontwikkeling ervan. Christa: “Uiteindelijk moet wat wij bedenken, ontstaan in projecten en er liefst zijn beslag in krijgen. Het is een misverstand aan te nemen, dat innoveren alleen maar geld kost. Innovaties kunnen forse kostenbesparingen opleveren, zowel op korte als op langere termijn. Er is vaak sprake van een win-win situatie, in duurzaamheid en in geld.” Diana geeft een concreet voorbeeld. Voor het Co-Creation Centre op de campus van de TU Delft bleek de constructie te duur. Het dak laten afsteunen op de glazen gevel was een innovatie en leverde een besparing op van vijf ton. “We hebben met de opdrachtgever de risico’s besproken en die ging vervolgens mee in de testen die we samen met de TU Delft hebben uitgevoerd.”

Co-Creation Centre, Delft
Co-Creation Centre, Delft. © Jeroen Musch.

Ruimte en inspiratie geven

Innoveren is mensenwerk; een kwestie van houding en mentaliteit, van alertheid, lef en intuïtie. Van denken in kansen en mogelijkheden, van buiten de lijnen kleuren, van elkaar weten te vinden en versterken. Christa en Diana: “Met het stimuleren van een innovatiecultuur zijn we dagelijks op veel manieren bezig. Door onze collega’s ruimte en inspiratie te bieden, door budget vrij te maken en hen een podium te geven. Dat is ons doel als TIKK. We vragen collega’s letterlijk wat ze nodig hebben. Vervolgens gaan we op zoek naar de hulp die nodig is en wie die hulp kan bieden. Daarbij werken we samen met Quake, de innovatiedenktank binnen Oosterhoff voor nieuwe technologie en methodes. Met aansprekende resultaten.”

Diana: “We werken ook samen met kunstenaars, Bijvoorbeeld bij onze opstelling op de Dutch Design Week (21-29 oktober), waarin zij meedenken over de invloed van onze gebouwontwerpen op ons welzijn.”

Innovatie: 9 cases

Deze editie van ABT magazine staat in het teken van innovatie. In de interviews hierna gaan we met de ontwikkelaars in gesprek over negen concrete innovaties. Op de ABT Innovation Day op 12 oktober lichten we deze cases met demonstraties en presentaties toe aan opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en aannemers.

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine van oktober 2023.

Beeld: © Herman Zonderland (header) en © Jeroen Musch