Home » Nieuws » Lifthuisjes: state-of-the-art ondergrondse parkeergarage verpakt in glazen huls
11-12-2023

Lifthuisjes: state-of-the-art ondergrondse parkeergarage verpakt in glazen huls

Lifthuisjes
ABT adviseerde op constructief en bouwkundig gebied bij de lifthuisjes van de volautomatische Vijzelgrachtgarage in Amsterdam.

De volautomatische vijzelgrachtgarage in Amsterdam telt 270 parkeerplaatsen voor vergunnninghouder. Er is plek voor 84 elektrische voertuigen.De garage staat bovenop metrostation Vijzelgracht, dat deel uitmaakt van de in 2018 opgeleverder Noord/Zuidlijn. Drie zeer zorgvuldig gedetailleerde glazen lifthuisjes – een ontwerp van de Amsterdamse architect Angie Abbink – zijn de enige zichtbare tekens van de ondergrondse parkeergarage.

Volgens de bouwers is de volautomatische ondergrondse parkeergarage de grootste in zijn soort in de Benelux. De garage is 120 meter lang, ongeveer vijf auto’s breed en telt vijf parkeerlagen. Het parkeersysteem is ontworpen en gebouwd door het Duitse bedrijf Lödige Industries, dat veel ervaring heeft met automatische parkeergarages en systemen die vracht in en uit vliegtuigen tillen.

De parkeergarage aan de Amsterdamse Vijzelgracht is neergezet in de betonnen ruimte die pal boven het metrostation is gerealiseerd tijdens de bouw begin deze eeuw. Deze ruimte heeft rondom één meter dikke wanden van gewapend beton. Betonnen horizontale stempels dwars door de holle ruimte zorgen voor de benodigde stabiliteit. Het stalen frame van de parkeergarage is neergezet op het dak van het metrostation, dat ook bestaat uit een laag gewapend beton van een meter dik. Uit berekeningen bleek dat het dak de last van de stalen constructie kon dragen. In het betonnen deksel dat de holle ruimte afsluit, werden destijds drie sparingen aangebracht bedoeld voor autoliften. De bouwers hadden verder een vooruitziende blik, wat blijkt uit het feit dat er ook een groot bouwluik was aangebracht, groot genoeg om bouwmateriaal door naar binnen te brengen

ABT verzorgde op verzoek van de gemeente Amsterdam het constructief en bouwkundig advies van de lifthuisjes met hun stalen spanten in een speciale vorm, een plint van metselwerk, glazen wanden en een glazen dak. Hierin is nauw samengewerkt met de Amsterdamse architect Angie Abbink. Daarnaast deed ABT ook een BIM-clashcontrole van de staalconstructie in de kelder. Er zaten openingen in de betonnen dakvloer waar de liftinstallatie doorheen moest. ABT controleerde of er mogelijke clashes of aanlopers zouden zijn vanuit de BIM-modellen. Raymond Verkade, bouwtechnisch ontwerper bij ABT, is hierover geïnterviewd voor vakblad Bouwwereld.

Meer weten? Lees hier het hele artikel.

Bouwwereld, 07/2023

Header: © IC4U Hans Peter – Föllmi 2023

 

Lees hier ons eerdere nieuwsartikel over de lifthuisjes.

Artikel Bouwwereld