Midlife renovatie Dr. Albert Heijn gebouw van Nyenrode
Wij adviseren over constructies, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Samen met architect Quist Wintermans, Valstar Simonis, Atelier Lek (licht) en ZRi (projectmanagement) werken we aan een comfortabel en energie-efficiënt onderwijsgebouw.
Het onderwijs van Nyenrode is gericht op het (internationale) bedrijfsleven. Er staan meerdere gebouwen op het uitgebreide terrein nabij het kasteel aan de Vecht. ABT was constructief adviseur voor het Dr. Albert Heijn gebouw dat in 2000 werd opgeleverd. Het omvat 11 collegezalen, kantoorruimtes en diverse facilitaire ruimtes.
Simulaties voorkomen flutterecho’s bij midlife renovatie Dr. Albert Heijn gebouw
“Studenten nemen nu fysiek of online deel aan colleges. Dat stelt andere eisen aan de inrichting van collegezalen en voorzieningen” aldus projectleider Christa Drolenga. “We gaan in deze rumoerige onderwijsomgeving een prettig akoestisch comfort creëren. Daarvoor maken we gebruik van simulaties. Hiermee kunnen we de akoestische prestatie van geometrisch-complexe ruimtes beoordelen.”
Activiteitgericht (flex-) werken in het gebouw wordt mogelijk door een herinrichting van de kantoren. Ook in open kantoorruimtes is geluidsoverlast een aandachtspunt. “De nieuwe kantoortuinen hebben een asymmetrische indeling. Gangbare methodes voor bijvoorbeeld de nagalmtijd zijn daardoor onvoldoende om het akoestisch comfort te bepalen. Met behulp van simulatiesoftware kunnen we precies aanwijzen op welke werkplekken een risico is op geluidsoverlast. Zo voorkomen we klachten over flutterecho’s en lage spraakverstaanbaarheid na de oplevering.”
Verder wordt het Dr. Albert Heijn gebouw tijdens deze midlife renovatie verduurzaamd door middel van na-isolatie en hanteren we BREEAM om een B Corp-certificering te behalen. ABT levert het ontwerp eind dit jaar op.
Figuur 1. Een grafisch voorbeeld van data uit de akoestische simulatie. Met behulp van simulatiesoftware kunnen we geluiddrukniveaus (SPL) voor elk punt in de ruimte berekenen en inzichtelijk maken. Vervolgens kunnen we beoordelen of een spreker goed te verstaan is, zelfs in complexe verblijfsruimtes zoals dit auditorium. Op de blauwgekleurde locaties is de SPL lager en is er ruimte voor verbetering. © ABT
Figuur 2. Een grafisch voorbeeld hoe we complexe ruimtes aan akoestische eisen kunnen toetsen, bijvoorbeeld de akoestische eisen die BREEAM stelt. Omdat conventionele formules niet werken in ruimtes met een complexe geometrie maken we hier gebruik van akoestische modellen. Hierdoor kunnen we precies aanwijzen waar extra geluidsabsorptie nodig is om het akoestisch comfort te verbeteren. Op de ‘groene locaties’ ligt het comfort grotendeels op BREEAM niveau, op de oranje punten kunnen we heel gericht de ruimte verbeteren. © ABT
Meer weten? Neem contact met Daniel Koster d.koster@abt.eu of Christa Drolenga, c.drolenga@abt.eu.