Succesvol verduurzamen begint bij vroege, integrale aanpak
Het Financieele Dagblad publiceerde een uitgebreid artikel “Overheid leeft eigen regels voor energiezuinige kantoren niet na”. De opgave voor de overheid kent dan ook enorme omvang. Bovendien is ieder gebouw uniek. Verduurzamen vraagt dan ook om maatwerkoplossingen. Denk je vanaf het eerste moment goed na over de mogelijkheden voor het pand en de locatie? Dan is deze opgave goed te doen.
Integrale benadering
Ik ben groot voorstander van een integrale benadering. Vanuit kennis, expertise en verschillende invalshoeken afwegingen naast elkaar zetten om zo tot goed passende, pragmatische of doeltreffende oplossingen te komen. Om eerst een realistisch beeld te vormen van de kansen en mogelijkheden, volgen we de strategische aanpak “Toekomstbestendige bestaande gebouwen: samen op weg naar een strategie voor uw gebouw”.
De strategie voor verduurzamen
Hierop zetten we vervolgens de strategie voor verduurzaming uit, waarbij bijvoorbeeld regulier onderhoud, subsidies, verduurzaming en optimalisaties in gebouwontwerp geïntegreerd in één opgave gerealiseerd kunnen worden. Zo hebben we al veel projecten door dit traject van initiatief- en haalbaarheidsfase tot realisatiefase begeleid.
Als multidisciplinair bureau werken we al jarenlang voor een divers palet aan opdrachtgevers: van overheden, semioverheden en stichtingen tot private vastgoedeigenaren. Onderdeel van onze benadering is ook het verkennen van de subsidies, zoals DUMAVA, als stimuleringsmaatregel. Zowel voor onze advisering, als voor de uiteindelijke realisatie door de aannemer. Dit kan de drempel voor gebouweigenaren van maatschappelijk vastgoed aanzienlijk verlagen.
Er is nog meer
Naast de opgaves volgens deze strategie werken mijn collega’s en ik ook aan diverse andere verduurzamingsthema’s. Recent is dit boekje gepubliceerd. Hierin laten we het nut en de noodzaak van het verduurzamen van of een tweede leven voor bestaand vastgoed zien, opgehangen aan 5 thema’s: “Erfgoed”, “Materiaalgebruik”, “Toekomstbestendig”, “Energie” en “Klimaatadaptatie”. Deze thema’s hebben alle een plek in het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Verduurzamen is daarbij meer dan alleen het beperken van de energievraag.
De verduurzamingsuitdaging
Met alle ervaring die we de afgelopen jaren opgebouwd hebben, zijn we inmiddels zover dat we hoog monumentale panden, zoals het Jachthuis Sint Huberts op de Veluwe (momenteel in de onderzoeksfase) of het in 2023 opgeleverde Statenzaalcomlex in Zwolle, kunnen laten aansluiten bij de klimaatdoelstellingen. Deze vraagstukken dagen ons als adviseurs uit om te zoeken naar wat wél kan binnen alle complexe kaders die dit type gebouwen met zich mee brengen.
Dus wat ons betreft: kom maar op met die bestaande gebouwvoorraad en laten we deze klaarmaken voor de toekomst!
Beeld Statenzaalcomplex © Kasper Veenstra