Ontwerpkracht bestaande bouw
Hergebruik van bestaande gebouwen beschouwen wij niet als een pure noodzaak maar vooral als een eervolle missie waar we met toewijding en enthousiasme aan werken. Niet voor niets hebben de meest geliefde, bekende gebouwen al diverse levens achter de rug. Bestaande bouw renoveren of transformeren naar toekomstbestendige gebouwen maken is een rijke uitdaging. Het is een herwaardering van het geheel en de materialen, we beperken de milieu impact en behouden cultureel erfgoed.
Het gebouw dicteert
Alvorens tot de eerste ontwerp ideeën te komen, willen wij het gebouw tot in de haarvaten kennen en begrijpen. Wat is de kern van het gebouw? Wat is de werkelijke betekenis? Daarvoor baseren we ons niet uitsluitend op de huidige normen en prestaties maar kijken we vooral naar de historische, fysische, maatschappelijke en culturele betekenis. Als we de ‘ziel’ van het gebouw goed op ons netvlies hebben, starten we met de ontwerpfase.
Integrale technische invulling
Zeker bij unieke bouwwerken met een hoog technisch profiel of een monumentale status is integrale samenwerking effectief. Met onderzoek, analyse, rekenkracht, creativiteit en samenwerking kunnen we vanuit verschillende invalshoeken concepten en oplossingen ontwikkelen. We schatten al in een vroeg stadium de kwaliteiten en prestaties van een bestaand gebouw en de elementen op de juiste waarde in. Hierbij maken we gebruik van onze kennis van materialen, bouwtechnieken en processen.
In balans brengen
Met respect voor het monument ontwerpen we graag de passende verduurzamingsingrepen met oog voor detail, het gewenste comfort en het gebruik. Door een juiste interpretatie kan het potentieel van het bestaande gebouw optimaal worden benut en in balans worden gebracht met de ambitie van de opdrachtgever en essentie (‘ziel’) van het gebouw.
In de uitgave ‘Bestaande Gebouwen Toekomstbestendig: verduurzamen en vernieuwen‘ delen we onze ervaring en inzichten om bestaande gebouwen een volgend leven te geven.
Beeld header Droogbak: © Bram Vreugdenhil