Johan Galjaard
Home » Specialisten » Johan Galjaard

Johan Galjaard

Senior adviseur
Contact +31 (0)6 307 251 76
+31 (0)6 307 251 76
Kennisgebieden
"Als partijen elkaar weten te inspireren kunnen de mooiste dingen worden ontworpen!"

Even voorstellen

Ik ben sinds 1985 betrokken bij vele bouwprojecten, eerst als constructeur/ontwerpleider en later als ontwerper/senior adviseur. Ik heb ervaring met verschillende soorten constructief uitdagende projecten: hoogbouwprojecten, voetbalstadions, ondergrondse gebouwen of gebouwen met grote overspanningen. Ik heb constructief structuur gegeven aan enkele grootschalige binnenstedelijke bouwplannen. De laatste jaren werk ik vooral met veel liefde aan renovatie en hergebruik van monumentale oude panden.

De basis voor mijn vakkennis is gelegd tijdens mijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Nadien heb ik mij tijdens een MBA van de TSM Business School verder verdiept in organisatie en projectmanagement van de bouw. Maar uiteraard heb ik de meeste kennis en ervaring vergaard tijdens een meer dan 35-jarige loopbaan met heel uiteenlopende projecten.

Buiten het dagelijks werk in projecten heb ik een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het constructeursvak in het onderwijs, talloze commissies en als bestuurslid of voorzitter van studie- en vakverenigingen.

Wat ik doe bij ABT

Als senior adviseur ben ik eindverantwoordelijk voor ontwerp en uitvoering van een aantal projecten tegelijk. Ik geef richting aan de ontwerpen en geef inhoudelijk sturing aan ontwerpteams. Mijn expertise ligt met name in renovatie en hergebruik van bestaande (monumentale) panden, ondergrondse uitbreidingen en funderingsconstructies. Daarnaast bezit ik ruime kennis op het gebied van hoogbouw en constructies met grote overspanningen.

Mijn toekomstdroom

Er zijn twee aspecten die voor mij het vak als constructief ontwerper zo leuk maken en die de cultuur en werkwijze van ABT kenmerken.

Allereerst is het een kunst om de vaak hoge ambities van opdrachtgever en architect te realiseren in een uitvoerbare en betaalbare draagconstructie. Daar is geen standaard recept voor. Wanneer constructies nadrukkelijk onderdeel uitmaken van de architectuur zullen we veel aandacht geven aan vormgeving en detaillering. Bij complexe vraagstukken zoeken we juist naar creatieve en innovatieve oplossingen, en daar waar dit niet nodig is zullen we kiezen voor eenvoud en standaardisatie. Zo is ieder ontwerp weer een uitdaging.

Ten tweede zit het plezier ook in de wetenschap dat een ontwerp een product van vele mensen samen is. Juist het samen met een architect (en andere adviseurs) bedenken en ontwikkelen van oplossingen maakt dit vak geweldig.

Als partijen elkaar weten te inspireren kunnen de mooiste dingen worden ontworpen!