Home » Projecten » Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede

In het midden van hartje Enschede, ligt het nieuwe ambitieuze onderwijsgebouw Saxion. Dit gebouw biedt anno 2015 onderdak aan diverse technische labs, de Pabo, algemene onderwijsruimten en de allereerste LEGO Education Innovation Studio.
Saxion Hogeschool Enschede
Opdrachtgever Saxion
Doorlooptijd 2014-2015
Markt Onderwijsgebouwen
Team
In samenwerking met IAA Architecten
Locatie Enschede
Projectomvang Circa 8.500 m2 BVO
Expertises

Het Saxion bestaat momenteel uit vier verschillende delen (A t/m D), die elk bestaan uit drie tot vijf lagen. De vier gebouwen zijn bovengronds met elkaar verbonden via loopbruggen en ondergronds via een U-vormig souterrain. Het gebouw is een design van IAA Architecten. De eigentijdse, sobere architectuur sluit perfect aan op het bestaande traditionele gebouw ‘De Maere’. De uitbreiding van het complex met 8.000 vierkante meter is een waardevolle ontwikkeling voor de Enschedese Stadscampus. Het gebouw is op 9 juli 2015 geopend.

Saxion Hogeschool Enschede

Groen schoonbeton & CUR100-norm

De gehele betonconstructie van Saxion Hogeschool Enschede is uitgevoerd in duurzaam schoonbeton. Hand in hand met Haafkes / Plegt-Vos en diverse betontechnologen is ABT er in geslaagd om het optimale resultaat te bereiken met beton. In het project is tevens ook voor het eerst de vernieuwde CUR100-norm toegepast. Deze nieuwe norm bewaakt de afstemming tussen de diverse disciplines en besteedt veel aandacht aan de  het specificatie schoonbeton.

Duurzaamheid

Saxion had belangrijke doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid van het nieuwe gebouw van Saxion Hogeschool Enschede. Immers, een flexibel gebouw met adaptief vermogen verlengt de levensduur aanzienlijk. Om duurzaamheid binnen het gebouw te waarborgen, is er rekening gehouden met flexibiliteit in het ontwerp, betonkernactivering in de vloeren en een lage score op het milieuprofiel van het toegepaste beton.

Rol ABT bij Saxion Hogeschool Enschede

ABT heeft voor de Stadscampus het geotechnische advies, akoestische advies, kwaliteitstoezicht en de coördinatie van het schoonbeton verzorgt. Verder heeft ABT ook constructief advies gegeven op het gebied van indeling, functie, installatie, belasting en afstootbaarheid.

Beelden © IAA Architecten