Home » Nieuws » ABT ondertekent contract vernieuwing Spaarne Gasthuis
26-01-2023

ABT ondertekent contract vernieuwing Spaarne Gasthuis

Ondertekening Spaarne Gasthuis proostmoment
Het Spaarne Gasthuis vernieuwt de komende jaren een deel van de ziekenhuisgebouwen aan de Boerhaavelaan in Haarlem.

Donderdag 26 januari tekende ABT hiervoor het contract, samen met de architect Gortemaker Algra Feenstra, installatieadviseur Deerns en huisvestingsadviseur ptg advies. ABT is verantwoordelijk voor de constructie en het integrale BIM management. Deze maand start het eerste deel van de ontwerpfase die in totaal ongeveer 2,5 jaar duurt.

Een deel van de bestaande gebouwen voldoet over enige tijd niet langer aan de normen die het ziekenhuis stelt, zoals goede en efficiënte zorgverlening en een fijne verblijf- en werkomgeving. Binnen allerlei ontwikkelingen in de zorg wil het Spaarne Gasthuis de beste zorg leveren in de regio. Het ziekenhuis bouwt daarom in de hoek van de Boerhaavelaan en de Europaweg een nieuw ziekenhuis ter vervanging van de huidige hoogbouw.

Spaarne Gasthuis ondertekening
Vlnr: Sander Dorleijn (ABT), Corina Schols en Michiel Sitsen (ptg advies), Pieternel Hummelen (Spaarne Gasthuis), Maurits Algra (G.A.F.) en Peter Bouwma (Deerns) – foto Jean-Pierre Jans

Samen werken aan het ontwerp

Het programma van eisen voor het nieuwe ziekenhuis is nu klaar en de ontwerpers kunnen aan de slag. Zij zullen alle eisen en randvoorwaarden omzetten naar het échte ontwerp. Denk daarbij aan de gevels aan de buitenkant, de plaatsing van alle afdelingen, maar ook de constructie en technische installaties van het gebouw. De toekomstige gebruikers van het nieuwe ziekenhuis zijn nauw betrokken bij het ontwerpproces.

Mijlpaal op weg naar nieuw ziekenhuis

Naar verwachting start de bouw van het nieuwe ziekenhuis in 2027. Pieternel Hummelen, lid raad van bestuur, zegt daarover: “Het is heel mooi dat we nu beginnen met het ontwerp. Dat is een stap die ook echt beeld geeft van het toekomstige gebouw. Afgelopen jaren is er met veel ziekenhuismedewerkers grondig nagedacht over alle eisen en die worden nu vertaald naar het ontwerp. We hebben er alle vertrouwen in dat er een heel goed gebouw komt, waar straks de nadruk ligt op hoog risico en acute zorg voor onze patiënten. En we verwachten in 2029 het gebouw in te kunnen richten.”