Home » Projecten » Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Het C30-gebouw is een Rijksmonument van 25.000m² BVO. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1916, de uitbreidingen uit 1928 en 1929. Het was oorspronkelijk onderdeel van het hoofdkantoor van Shell, nu is het onderdeel van de Shell Campus Den Haag. Tussen 2018 en 2022 is het gebouw gerenoveerd en verduurzaamd. Een intensief proces met een hoog ambitieniveau. Gedurende het uitvoeringproces heeft ABT als Architect of Record voor Shell gewerkt.
C30 canopy
Opdrachtgever Shell
Doorlooptijd 2018-2022
Markt Commercieel vastgoed
Team
2015

Renovatie noodzakelijk

In 2015 begon het dak van het voormalig hoofdkantoor van Shell aan de Carel van Bylandtlaan 30 (C30) leien te verliezen. Na de eerste reparaties was het duidelijk dat een grondige renovatie noodzakelijk was.

2018

Architect of Record

Sinds eind 2018 werkt ABT als Architect of Record (AoR) aan de grootschalige campusontwikkeling in Den Haag. Het doel is verschillende losse gebouwen te herontwikkelen tot een duurzame Shell-campus waar alle gebouwen met elkaar in nauwe verbinding staan. Dit doen we in samenwerking met collega-bedrijven binnen Oosterhoff en een aantal externe partners.

De renovatie van het monumentale C30-gebouw, het oorspronkelijke hoofdkantoor van Shell, was het startschot van de campusontwikkeling. Bij het ontwerptraject is ABT niet betrokken geweest.

(v.l.n.r.) Dominic Volpato, Matthijs Gerds en Robert Phillipi. Foto © Stijn Poelstra
2019

Uitvoeringsproces

In 2019 werd ABT gevraagd voor een rol in het uitvoeringsproces. De bouwwerkzaamheden waren toen al in volle gang. Als AoR bewaakten we het integrale ontwerp door voor alle disciplines de uitvoeringscontrole te doen en de technische en esthetische vragen te beantwoorden. Daarnaast waren we in de lead voor alle ontwerpwijzigingen tijdens de bouw.

Uitdagend

Coördinerend ontwerpleider Matthijs Gerds legt uit wat dit project extra uitdagend maakte: “Als AoR is het aan ons om alle technische disciplines, inclusief architectuur, op elkaar af te stemmen. Die integrale aanpak is onze meerwaarde. In dit geval werd ABT bij het project betrokken na de Technisch Ontwerpfase. Gaandeweg kwamen er nieuwe eisen bij. Dat betekende dat wij met inachtneming van het ontwerp fundamentele wijzigingen moesten doorvoeren in een project dat al volop in uitvoering was.”

2022

Moderne installaties en oorspronkelijke uitstraling

In de monumentale kamers van het gebouw vond ABT een balans tussen moderne installaties (ventilatie, verwarming, sprinkler, alarmsystemen, elektravoorzieningen) en de oorspronkelijke uitstraling. Samen met renovatie-architect Polderman is gekozen voor oplossingen met de minste visuele impact, maar die toch beantwoorden aan de functionele vraag van de klant. Per ruimte is bekeken wat het beste is: een afzuigkanaal in een bestaande rookgasafvoer, verborgen speakers achter bestaande wandbespanning, onzichtbare ventilatiesleuven in ongebruikte liftdeuren. Deze oplossingen zijn mogelijk door het ontwerp integraal te benaderen en buiten de bekende paden te denken.

De monumentale waarden betreffen het gehele exterieur, het hoofdtrappenhuis en de historische kamers op de eerste verdieping. Het gebouw is aan de binnenzijde grotendeels gestript. De gebouwschil is geïsoleerd en er is een grote atriumkap toegevoegd die één van de twee binnentuinen overdekt. Er is voorzien in een compleet nieuwe gebouwinstallatie en kantoorinrichting.

File-to-factory constructie

Eén van de technische en visuele eyecatchers van C30 zijn de canopies; boomachtige, houten constructies onder het gridshell dak van een van de monumentale binnenplaatsen. “De bomen zijn een complete file-to-factory constructie, bestaande uit houten driehoeken,“ zegt Matthijs. “De volledige geometrie, tot en met de data die nodig waren voor de CNC-bewerking van de componenten, is gegenereerd via computercode in een visuele programmeertool. Door mensen gemaakte modellen of tekeningen heb je dan niet meer nodig. Dat is op deze schaal echt een primeur. Door deze aanpak hebben we het risico op fouten drastisch verkleind. Met als eindresultaat een probleemloze uitvoering, waarbij elke afzonderlijke driehoek – 162 stuks in de grootste canopy – perfect paste.”

Verduurzaming en eigentijdse werkomgeving

Naast verduurzaming – 45% energiebesparing en een gasloos gebouw – is de werkomgeving volledig aangepast naar de maatstaven van vandaag. Een open, eigentijds, comfortabel en integraal toegankelijk kantoor, waarbij de historische details zijn behouden en gerestaureerd.

Leed Platinum

In mei 2022 is het gebouw weer in gebruik genomen. In augustus 2022 verkreeg C30 de LEED Platinum certificering, een primeur voor een monumentaal gebouw van deze omvang.

 

Beeld: © Stijn Poelstra