Home » Impact » Circulaire gebouwen en infrastructuur nu » Hergebruik bestaande gebouwen

Hergebruik bestaande gebouwen

Hergebruik van bestaande gebouwen is urgenter dan ooit! Het biedt kansen om de milieu-impact van bouwen aanzienlijk te verkleinen en cultureel erfgoed te behouden. Gelukkig zien we steeds meer een omslag in de waardering van bestaande gebouwen en materialen, ook door de stijgende prijzen voor grondstoffen, materialen en energie. Leegstand en veranderende wensen en eisen van gebruikers vragen om meer adaptiviteit. Met onze brede expertise en ervaring begeleiden we opdrachtgevers bij renovaties of transformaties naar toekomstbestendige gebouwen.

Binnenhof Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

Onderzoekend ontwerpen

Een gebouw renoveren en/of herbestemmen is een kennisintensieve opgave. Al in een vroeg stadium is het belangrijk de kwaliteiten en prestaties van een bestaand gebouw en de elementen daarin op de juiste waarde te schatten. Onze kennis van materialen, bouwtechnieken en processen zetten we hier graag bij in. Met respect voor het monument ontwerpen we graag de passende verduurzamingsingrepen met oog voor detail, het gewenste comfort en het gebruik. Door een juiste interpretatie kan het potentieel van het bestaande gebouw optimaal worden benut en in balans worden gebracht met uw ambities. Deze werkwijze noemen we ‘onderzoekend ontwerpen’.

Integraal samenwerken

Binnen de bestaande gebouwde omgeving is integraal samenwerken cruciaal. Zeker bij unieke projecten met een hoog technisch profiel of gebouwen met een monumentale status. Met onderzoek, analyse, rekenkracht, creativiteit en samenwerking kunnen wij vanuit verschillende invalshoeken concepten en oplossingen ontwikkelen en in de praktijk waarmaken. We zoeken graag de samenwerking met projectteampartners zoals architecten hierin op.

Methoden en instrumenten

Voor onze adviezen maken we gebruik van verschillende in huis ontwikkelde methoden en instrumenten. Zo geeft onze quickscan snel en op methodische wijze inzicht in de kansen, mogelijkheden en consequenties voor herontwikkeling en verduurzaming. Met behulp van onze circulariteitstool brengen we in kaart welke elementen in een bestaand gebouw kansrijk zijn voor hergebruik. De MIM-tool berekent eenvoudig de milieu-impact van onze ontwerpen zodat we kunnen sturen op duurzame oplossingen. Waar nodig zetten we BIM-modellen breed in; van visualisatie tot exploitatie.

Nieuwe ABT-uitgave: Bestaande Gebouwen Toekomstbestendig

Projecten

Bajeskwartier © BKO

Bajeskwartier

Bajeskwartier

Een inspirerende buurt met woningen, een school, kantoren en horeca op de plek van de voormalige ‘Bijlmerbajes’. De gevangenis bestond uit zes hoge torens die verbonden werden door een 280 meter lange gang. In 2016 sloot de gevangenis haar deuren en werd het plan voor stedelijke herontwikkeling gemaakt. ABT werkt samen met BAM Advies & Engineering sinds 2018 als constructief en geotechnisch adviseur aan acht van de zestien gebouwen.
Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

In deze herontwikkeling door vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W real estate, worden de voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool getransformeerd tot een duurzaam en innovatief nieuw hoofdkantoor voor DSM Maastricht.
Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is met zijn schilderijen, zoals het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en de Anatomische les van Rembrandt, een belangrijke toeristische trekpleister in Den Haag. In opdracht van Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Den Haag, ontwierp Hans van Heeswijk architecten een royale ondergrondse entreehal die het Mauritshuis verbindt met het tegenoverliggend pand aan het Plein.
Binnenhof Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

Renovatie Binnenhof

Renovatie Binnenhof

De grootschalige renovatie van het Binnenhof is in volle gang. Het kloppende hart van onze democratie wordt aangepast aan de eisen van de nieuwe tijd. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verzorgt ABT de constructieve, geotechnische en bouwkundige uitwerking voor de gebouwdelen van de Raad van State, en de constructieve en geotechnische uitwerking voor de gebouwdelen van de Eerste Kamer.
Shell C30 renovatie

Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Het C30-gebouw is een Rijksmonument van 25.000m² BVO. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1916, de uitbreidingen uit 1928 en 1929. Het was oorspronkelijk onderdeel van het hoofdkantoor van Shell, nu maakt het deel uit van de Shell Campus Den Haag. Tussen 2018 en 2022 is het gebouw gerenoveerd en verduurzaamd. Een intensief proces met een hoog ambitieniveau. Tijdens het uitvoeringsproces van de Shell C30 renovatie was ABT Architect of Record.
Staatsman

Staatsman

Staatsman

Het Statenzaalcomplex van het voormalige provinciehuis in Zwolle is volledig verbouwd tot grand-café, hotel en hostel Staatsman. In opdracht van Gemeente Zwolle voerde ABT de haalbaarheidsstudie uit naar de verduurzaming van het monumentale pand. In de ontwerpfases volgend op deze studie was ABT verantwoordelijk voor de bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek, elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en de bouwkosten advisering.

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

ABT was betrokken bij de unieke transformatie van het Earth Simulation Lab (ESL). Het ESL van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, is een grootschalige vernieuwing van het Robert J. van de Graafflaboratorium op het Utrecht Science Park. Het gebouw bundelt de voorheen verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit op één locatie.
Hoog Lindoduin galerijflat

Transformatie Hoog Lindoduin

Transformatie Hoog Lindoduin

Het markante woongebouw Hoog Lindoduin is in opdracht van Vestia grootschalig vernieuwd en verduurzaamd. De galerijflat met 182 woningen is gasloos gemaakt en werd sterk verbeterd op het gebied van woningplattegrond, wooncomfort, geluidsisolatie, brandveiligheid en esthetische uitstraling. Het gebouw werd tot op het bestaande betonnen casco uit 1963 gestript, maar de hoofddraagconstructie bleef intact. ABT was integraal technisch adviseur.
Anne Frank Huis

Anne Frank Huis

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam en ABT hebben gedurende twintig jaar een bijzondere groei doorgemaakt. Wat in 1999 begon met een uitbreiding voor 500.000 bezoekers per jaar, leidt nu tot een samenwerking waarmee het dubbele aantal gasten ontvangen kan worden.
De Droogbak

Renovatie De Droogbak

Renovatie De Droogbak

Het majestueuze pand De Droogbak is een regelrechte blikvanger. Het ligt ook nog eens op een absolute AA-locatie, direct westelijk van het Centraal Station in Amsterdam. Dit fraaie 19e-eeuwse kantoorgebouw kreeg in anderhalf jaar tijd een bijzondere make-over. ABT verzorgde de integrale bouwtechnische advisering.
NIO House Amsterdam

NIO House Amsterdam

NIO House Amsterdam

In het iconische Metzgebouw aan de Leidsestraat in Amsterdam opende in mei 2024 het tweede NIO House in Nederland. Deze flagshipstore is met 2700 m2 de grootste van Europa. Het interieurontwerp is van MVRDV. ABT adviseerde op gebied van ontwerpmanagement, bouwfysica, installatieontwerp en brandveiligheid.