Home » Projecten » Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

In dit bijzondere project van vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W real estate, worden de voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool herontwikkeld tot een duurzaam en innovatief kantoorgebouw.
DSM hoofdkantoor
Opdrachtgever DSM
Doorlooptijd 2021-2024
Team
In samenwerking met EDGE, 3W, Real Estate, Broekbakema
Locatie Maastricht
Projectomvang 6.700 m2
Expertises
2023

BREEAM Outstanding

Een nieuwe mijlpaal bij de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van DSM in Maastricht: duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding is behaald! De DGBC heeft nu goedkeuring gegeven op het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat voor de renovatie van het ensemble. Het milieuvriendelijke kantoor zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnorm, BREEAM Outstanding, die wordt toegekend aan milieuvriendelijke gebouwen die het welzijn van de gebruikers bevorderen. Het slimme ontwerp en de geraffineerde constructie maakt het kantoor energieneutraal. Een prachtige opsteker voor alle betrokkenen!

Hoogste punt

Op een zonnige dag in april 2023 is het zover: het hoogste punt van het DSM hoofdkantoor in Maastricht is bereikt! Ontwikkelaar EDGE vierde dit moment met partners 3W real estate, Koninklijke BAM Groep, DSM en Broekbakema.

© Edge
2022

Start bouw

Op 30 september is de bouw van het Paris Proof hoofdkantoor van DSM officieel gestart. De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, Dimitri de Vreeze, Co-CEO van DSM, Jaco Meuwissen, directeur en aandeelhouder van 3W real estate en Coen van Oostrom, oprichter en CEO van EDGE legden de eerste steen van het pand in het levendige stadsdeel Wyck.

Constructieve uitdagingen

Ronald Wenting, RO-adviseur ABT: “Het haalbaar maken van de nieuwe kantoorlagen op de garage en het integreren van het rijksmonument zijn de constructieve uitdagingen in dit project. Zorgvuldig hebben we hiervoor het ontwerp en het krachtenspel van de bovenbouwconstructie van de kantoren afgestemd op wat voor de onderbouwconstructie toelaatbaar is. De staalconstructie is met de nodige creativiteit en na intensief overleg zo geplooid dat deze grotendeels rechtstreeks komt te staan op de betonnen kolommen van de onderbouw. Onze geotechnisch specialisten namen tegelijk de bestaande fundering nauwgezet onder de loep. Daardoor konden we snel schakelen en tot een optimaal ontwerp komen.”

ABT werkt samen met twee Oosterhoff-werkmaatschappijen aan dit project: Huygen voor de installatietechniek en bbn adviseurs voor bouwkostenmanagement.

2021

Locatie

DSM besluit hun wereldwijde hoofdkantoor te verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. In het stadsdeel Wyck ontwikkelt DSM in nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W een nieuw Paris Proof, innovatief en inspirerend hoofdkantoor. Er wordt gestreefd naar het behalen van het hoogste certificeringsniveau voor zowel BREEAM (Outstanding) als WELL (platinum) voor gezonde gebouwen.

Integratie oud en nieuw

Op de nieuwe locatie staan nu voormalige Euroscoop en rijksmonument ‘De Ambachtsschool’. De bioscoop wordt gesloopt, maar de parkeergarage eronder blijft behouden. Tegelijk wordt het naastgelegen monumentale pand gerenoveerd om vervolgens te integreren in de nieuwbouw. Dit alles in nog geen twee jaar tijd en op een krappe binnenstedelijke locatie.

De bestaande ondergrondse parkeergarage wordt volledig ingericht voor elektrische auto’s. De integratie van het rijksmonument en nieuwbouw leidt tot een high end kantoorgebouw van ca 6.700 m2 dat voldoet aan de hoogste klimaateisen en Paris Proof is. De twee gebouwen worden door BAM Bouw en Techniek verbonden door een atrium. Dit is naar ontwerp van architectenbureau Broekbakema.

Hoogwaardige en duurzame kantooromgeving

Het wordt een plek waar historie, technologie en moderne architectuur samensmelten tot een hoogwaardige en duurzame kantooromgeving met veel natuurlijk licht en open ruimten met hybride werkplekken. De charme en historische kenmerken van de voormalige ambachtsschool worden daarbij behouden. Het kantoor biedt straks tenminste 350 werkplekken voor ruim 700 DSM-medewerkers uit Nederland en daarbuiten.

Beeld: © Aron Nijs Fotografie and  © EDGE – 3W