Ronald Wenting
Home » Specialisten » Ronald Wenting

Ronald Wenting

Adviseur constructies
Contact +31 6 12 36 97 23
r.wenting@abt.eu
Kennisgebieden
"Mijn toekomstdroom is om aan gebouwen te werken die geen footprint achterlaten, kortom building zero impact."

Even voorstellen

Op de TU Eindhoven ben ik afgestudeerd als constructief ontwerper en als architect. Voor mij een fascinerende combinatie. De mooiste projecten zijn, voor mij, dan ook die projecten waarbij architectuur en constructie elkaar versterken. Elkaar uitdagen, in elkaar op gaan. Constructie wordt architectuur en architectuur wordt constructie.

Wat ik doe bij ABT

Inmiddels ben ik associate partner en werkzaam als adviseur en constructief ontwerper voor projecten. Ik heb veel ervaring opgedaan in een breed scala aan ambitieuze projecten. Variërend in omvang en met veel verschillende soorten constructiematerialen.

Naast mijn werk bij ABT ben ik docent constructieve vormgeving bij Artez, academie van bouwkunst in Arnhem en ben ik secretaris in het bestuur van Booosting, het innovatieplatform.

Mijn toekomstdroom

Construeren is voor mij meer dan alleen een gebouw overeind houden en het sommetje maken. Ik wil altijd begrijpen wat de architect en opdrachtgever voor ogen hebben. Mijn opleidingsachtergrond stelt me in staat hun ideeën om te zetten in een goed ontwerp. Iets wat in eerste instantie enorm complex lijkt vertalen in iets vernuftig simpels is voor mij altijd de uitdaging. Ik heb het altijd een kick gevonden om het ontwerp op papier te zien groeien. Samen met een team er aan te werken. En vervolgens dan ook echt gerealiseerd zien te worden en er in rond te lopen.

Om de stap van energieneutrale naar milieuneutrale gebouwen te maken verschuift de focus steeds meer naar het materiaalgebruik van gebouwen en het minimaliseren van de milieubelasting van deze materialen. De uitdaging hierbij is om gebouwen slimmer te ontwerpen door minder grondstoffen te gebruiken, de gebouwen bewuster te ontwerpen en af te stemmen op de gewenste levensduur en door meer en beter hergebruik van bestaande gebouwen dan wel bouwdelen of bouwmaterialen. Aangezien circa 60% van de totale hoeveelheid gebouwmateriaal wordt gevormd door de draagconstructie is de bijdrage hiervan substantieel. Mijn toekomstdroom is om aan gebouwen te werken die geen footprint achterlaten, kortom building zero impact.