Ronald Wenting
Home » Specialisten » Ronald Wenting

Ronald Wenting

Adviseur constructies
Contact +31 6 12 36 97 23
r.wenting@abt.eu
Kennisgebieden
"Mijn toekomstdroom is om aan gebouwen te werken die geen footprint achterlaten, kortom building zero impact."

Even voorstellen

Op de TU Eindhoven ben ik afgestudeerd als constructief ontwerper en als architect. Voor mij een fascinerende combinatie. De mooiste projecten zijn, voor mij, dan ook die projecten waarbij architectuur en constructie elkaar versterken. Elkaar uitdagen, in elkaar op gaan. Constructie wordt architectuur en architectuur wordt constructie.

Wat ik doe bij ABT

Inmiddels ben ik associate partner en werkzaam als adviseur en constructief ontwerper voor projecten. Ik heb veel ervaring opgedaan in een breed scala aan ambitieuze projecten. Variërend in omvang en met veel verschillende soorten constructiematerialen.

Naast mijn werk bij ABT ben ik docent constructieve vormgeving bij Artez, academie van bouwkunst in Arnhem en ben ik secretaris in het bestuur van Booosting, het innovatieplatform.

Mijn toekomstdroom

Construeren is voor mij meer dan alleen een gebouw overeind houden en het sommetje maken. Ik wil altijd begrijpen wat de architect en opdrachtgever voor ogen hebben. Mijn opleidingsachtergrond stelt me in staat hun ideeën om te zetten in een goed ontwerp. Iets wat in eerste instantie enorm complex lijkt vertalen in iets vernuftig simpels is voor mij altijd de uitdaging. Ik heb het altijd een kick gevonden om het ontwerp op papier te zien groeien. Samen met een team er aan te werken. En vervolgens dan ook echt gerealiseerd zien te worden en er in rond te lopen.

Om de stap van energieneutrale naar milieuneutrale gebouwen te maken verschuift de focus steeds meer naar het materiaalgebruik van gebouwen en het minimaliseren van de milieubelasting van deze materialen. De uitdaging hierbij is om gebouwen slimmer te ontwerpen door minder grondstoffen te gebruiken, de gebouwen bewuster te ontwerpen en af te stemmen op de gewenste levensduur en door meer en beter hergebruik van bestaande gebouwen dan wel bouwdelen of bouwmaterialen. Aangezien circa 60% van de totale hoeveelheid gebouwmateriaal wordt gevormd door de draagconstructie is de bijdrage hiervan substantieel. Mijn toekomstdroom is om aan gebouwen te werken die geen footprint achterlaten, kortom building zero impact.

 

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

In deze herontwikkeling door vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W real estate, worden de voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool getransformeerd tot een duurzaam en innovatief nieuw hoofdkantoor voor DSM Maastricht.
Jonas

Jonas’

Jonas’

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept. Jonas' is een duurzaamheidsicoon in IJburg. Het project is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het is gerealiseerd door Ballast Nedam West. ABT droeg zorg voor het integraal technisch ontwerp.
Bajeskwartier © BKO

Bajeskwartier

Bajeskwartier

Een inspirerende buurt met woningen, een school, kantoren en horeca op de plek van de voormalige ‘Bijlmerbajes’. De gevangenis bestond uit zes hoge torens die verbonden werden door een 280 meter lange gang. In 2016 sloot de gevangenis haar deuren en werd het plan voor stedelijke herontwikkeling gemaakt. ABT werkt samen met BAM Advies & Engineering sinds 2018 als constructief en geotechnisch adviseur aan acht van de zestien gebouwen.

Taipei Performing Arts Centre

Taipei Performing Arts Centre

ABT was als constructief gevelingenieur betrokken bij het theatercomplex TPAC, het Taipei Performing Arts Centre in Taipei, Taiwan. In opdracht van en in intensieve samenwerking met OMA van Rem Koolhaas en David Gianotten ontwikkelde ABT deze fascinerende gevelstructuur.

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei

Aan de Nijmeegse Waalkade realiseerden vijf partners, samen met de gemeente Nijmegen, Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei. Het project maakte deel uit van de revitalisering van de Waalkade. Blikvanger van het project is een grote uitkragende volledig glazen erker.

Ziggo Dome

Ziggo Dome

De Ziggo Dome, vernoemd naar de gelijknamige landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten, trekt jaarlijks 700.000 tot een miljoen bezoekers. De wens bij het realiseren ervan? De Ziggo Dome moest in alles muziek ademen en de perfecte live-beleving bieden aan bezoekers. ABT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de constructie en de geotechniek.

WRZV-sporthallen

WRZV-sporthallen

Maximale circulariteit en duurzaamheid, en een zo laag mogelijke milieu-impact. Dat waren de wensen bij de ontwikkeling van de WRZV-sporthallen in Zwolle. In opdracht van de gemeente Zwolle werkte ABT met een integraal team aan deze sporthallen. Hierin zaten onder meer constructieve, geotechnische, installatietechnische, bouwfysische en brandveiligheidsexperts. In de uitvoering voerde ABT diverse kwaliteitsinspecties uit.

Saxion Apeldoorn

Saxion Hogeschool Apeldoorn

Saxion Hogeschool Apeldoorn

Op de voormalige plek van de Nettenfabriek heeft Saxion Apeldoorn twee opleidingen gehuisvest: Security Management en Hoger Hotelonderwijs. Een voor studenten uitermate geschikte locatie, pal naast het station, met een totaal vloeroppervlak van circa 2500 m2. In opdracht van Saxion heeft IAA architecten een project ontworpen waar nieuwbouw en oudbouw samen komen.
Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede

In het midden van hartje Enschede, ligt het nieuwe ambitieuze onderwijsgebouw Saxion. Dit gebouw biedt anno 2015 onderdak aan diverse technische labs, de Pabo, algemene onderwijsruimten en de allereerste LEGO Education Innovation Studio.
Saxion Hogeschool Deventer

Saxion Hogeschool Deventer

Saxion Hogeschool Deventer

Samen met IAA Architecten in Enschede en ingenieursbureau Arup in Amsterdam heeft ABT de uitbreiding van de Saxion Hogeschool in Deventer ontworpen. Het project is volgens Building Information Modelling (BIM) tot stand gekomen, waarbij de architect en ABT samenwerkten in hetzelfde tekenmodel.