Home » Impact » Minimaliseren footprint » Slim ontwerpen

Slim ontwerpen

Nieuwbouw op een krappe locatie in de stad, een monument moderniseren en verduurzamen, een gebouw dat operationeel blijft tijdens een renovatie, extreme veiligheidseisen zoals aardbevingen, explosiebelastingen of crowd safety. In onze projecten is meestal geen sprake van een ‘standaard’ opgave. Juist bij een complexe ambitie, met uiteen liggende en soms zelfs tegenstrijdige voorwaarden, gaat ons technisch hart sneller kloppen en bewijzen we onze denkkracht.

Forum Groningen

Slim, resultaatgericht ontwerpen. Dat is wat we het liefste doen. We gaan op zoek hoe we vanuit soms ogenschijnlijk onverenigbare wensen en eisen tot een helder, basis ontwerpprincipe kunnen komen. Complexiteit terugvertalen naar een simpel pad, zonder concessies. Daarbij stellen we ons continu de vraag: wat kan er beter, wat kan er slimmer? Wat is het beste voor het project?

Ontwikkelwinst

Door het bouwtechnisch ontwerp op een fraaie en integrale wijze in te passen in het architectonisch ontwerp creëren we ook ‘ontwikkelwinst’. Wij zijn ervan overtuigd dat er altijd ergens ontwikkelwinst te behalen is; in tijd, energie, materialen en/of kosten. Ongeacht nieuwbouw of renovatie, de winst begint in de basis, bij het ontwerp.

Slim Samen-principe

Wij werken daarom volgens het ‘Slim Samen-principe’. We trekken al vroeg in het proces samen op met specialisten uit alle disciplines, zoals bouwfysici, gevelspecialisten en bouwkundigen. Innovaties ontstaan juist op de raakvlakken. Bovendien gaan we sterk analytisch te werk. Met slimme, pragmatische analyses en speciale rekensoftware kunnen we het ontwerp vanaf een vroeg stadium sturing geven en optimaliseren. Vanuit vakmanschap, diepgaande technische kennis en slimme technologie voegen wij waarde toe tijdens de ideefase, ontwerpfase en bijvoorbeeld de fase van prototyping.

Paris Proof hoofdkantoor DSM

Zo hebben we ontwikkelwinst gehaald in het ontwerp van het nieuwe, Paris Proof hoofdkantoor van DSM. De wens was om nieuwe kantoorlagen te maken op de bestaande ondergrondse parkeergarage en het bestaande rijksmonument te integreren. De staalconstructie hebben we nu zo weten te plooien dat deze rechtstreeks komt te staan op de betonnen kolommen van de onderbouw. Dit lukte door nauwe samenwerking tussen onze constructieve en geotechnische specialisten en berekeningen met speciale software.

Nationaal Militair Museum

Bij het Nationaal Militair Museum was de uitdaging om een zo licht mogelijk dak te ontwerpen dat tientallen zware objecten zoals straaljagers moest kunnen dragen. Grip krijgen op deze uitdagende opgave vraagt om slimme digitalisering. Met onze eigen ontwikkelde parametrische ontwerptools zijn we daarin geslaagd. Het resultaat: 40% minder materiaalverbruik. Een lichte, duurzame en voordelige oplossing voor het museum.

Daag ons uit met uw ogenschijnlijk onmogelijke opgave en neem contact op met een van onze specialisten.

 

Beeld: © Marcel van de Burgh

Projecten

Forum Groningen dronebeeld

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen is een iconisch cultureel complex bestaande elf bouwlagen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met vijf kelderlagen die uit circa vierhonderd parkeerplaatsen en 1.500 fietsstalplaatsen bestaat. ABT speelde een belangrijke rol in het waarmaken van de uitgangspunten van het architectonisch concept.
DSM hoofdkantoor

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

Herontwikkeling hoofdkantoor DSM Maastricht

In dit bijzondere project van vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W real estate, worden de voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool herontwikkeld tot een duurzaam en innovatief kantoorgebouw.

Jakoba Mulderhuis

Jakoba Mulderhuis

Het toekomstbestendige en duurzame Jakoba Mulderhuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is het slotstuk van de Amstelcampus. Dit nieuwe pand biedt plaats aan 6.000 tot 7.000 studenten van de faculteit Techniek en omvat ca. 25.000 m2 aan onderwijsprogramma. ABT verzorgde samen met BREED Integrated Design het constructief ontwerp en was verantwoordelijk voor de geotechnische advisering.
Binnenhof

Renovatie Binnenhof

Renovatie Binnenhof

De grootschalige renovatie van het Binnenhof is in volle gang. Het kloppende hart van onze democratie wordt aangepast aan de eisen van de nieuwe tijd. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verzorgt ABT de constructieve, geotechnische en bouwkundige uitwerking voor de gebouwdelen van de Raad van State, en de constructieve en geotechnische uitwerking voor de gebouwdelen van de Eerste Kamer.

Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center

Een iconisch museumgebouw, met een gevel die zo ontworpen en gemodelleerd is dat beton ‘zijdezacht’ lijkt. In opdracht van Neutelings Riedijk Architecten verzorgde ABT het bouwkundig ontwerp, de bouwdirectie, de 3D-digitalisatie en het technisch ontwerp van de uniek gevel van Naturalis. De betonnen reliëfsculpturen zijn naar ontwerp van Iris van Herpen.

Jonas’

Jonas’

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept. Jonas' is een duurzaamheidsicoon in IJburg. Het project is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het is gerealiseerd door Ballast Nedam West. ABT droeg zorg voor het integraal technisch ontwerp.