Home » Nieuws » Jonas’ wint BNA Beste Gebouw van het Jaar!
12-05-2023

Jonas’ wint BNA Beste Gebouw van het Jaar!

Feest! Gisteravond verkoos de vakjury het pas opgeleverde, duurzame woongebouw Jonas’ tot hét Beste Gebouw van 2023.

Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij niet alleen het gebouw zelf, maar ook de impact op de samenleving centraal staan. Jonas is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met Felixx Landscape Architects and Planners en ABT als integraal technisch adviseur en Breeam ontwerpcoördinator. De realisatie is gedaan door Ballast Nedam West.

Sociale verbinding

Het gebruik van biobased materiaal en de focus op sociale verbinding bij Jonas’ gaven de doorslag voor de jury. Architectuur wordt gebruikt als verbindende kracht.

De naam Jonas’ refereert aan het verhaal van Jonas en de Walvis. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer en duurzaam gebouw met de ‘canyon’ als warm hart en een woonconcept dat focust op verbinding. Hier zijn de architecten dubbel en dwars in geslaagd, oordeelt de jury.

Lees hier het juryrapport

Toegankelijk voor breed publiek

De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. En met maar liefst 70% van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes, waarmee het zich buitengewoon genereus opstelt naar zijn omgeving.

Het kloppend hart van IJburg ontving onlangs het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding.

BREEAM Outstanding voor Jonas'

Rol ABT

ABT was integraal technisch adviseur inclusief constructies, duurzaamheid, bouwfysica, brandveiligheid, installaties, geotechniek, bouwkunde en bouwkosten. Daarnaast waren wij  Breeam ontwerpcoördinator. Onze collega’s Kars Haarhuis en Ronald Wenting delen in het blad Cement meer over de duurzaamheidsscore van Jonas’.

Beeld: © Sebastian van Damme

Artikel Jonas' in Cement