Home » Projecten » Jonas’

Jonas’

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept. Jonas' is een duurzaamheidsicoon in IJburg. Het project is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het is gerealiseerd door Ballast Nedam West. ABT droeg zorg voor het integraal technisch ontwerp.
Opdrachtgever Amvest
Doorlooptijd 2017-2023
Markt Commercieel vastgoed
Team
2023

Winst BNA Beste Gebouw van het Jaar!

Jonas’ wint BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023! Na het ontvangen van het hoogste duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding is dit de kers op de taart voor het team. Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij niet alleen het gebouw zelf, maar ook de impact op de samenleving centraal staat.  De jury ziet Jonas’ als een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad.

Oplevering Jonas’

Woongebouw Jonas’ is stoer, vernieuwend en duurzaam. Het fungeert als het kloppende hart van IJburg en ontving het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding. Jonas’ heeft haar bewoners én de buurt veel te bieden. Het gaat allemaal om verbinden, delen en samen. Binnen en buiten het gebouw. Sociale en technische duurzaamheid waren vanaf het eerste begin de uitgangspunten voor het ontwerp. Die gezamenlijke ambitie is door het team waargemaakt en we zijn enorm trots op het eindresultaat!

2020

Dubbel BREEAM-outstanding-certificaat

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept, een spectaculair ruimtelijk interieur en het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat een BREEAM Outstanding certificaat. De inspanningen van ABT en de rest van het Amvest-team worden beloond als Jonas’ twee keer het internationale certificaat BREEAM-outstanding behaalt. Een primeur voor een woongebouw! Het IJburgs nieuwbouwproject van opdrachtgever Amvest werd bekroond als beste in de categorie ‘Homes-Design Stage Award’ en ‘Regional Award-Western Europe’.

Omgeving centraal

De juryleden waren unaniem in hun enthousiasme voor Jonas’ en noemden het een van de meest opvallende inzendingen. “Naast de serie aan duurzaamheidsmaatregelen hebben de omgeving en de buurtbewoners duidelijk centraal gestaan in het ontwerpproces van Jonas’. Dat heeft geleid tot duurzame én comfortabele woningen. Een aanpak waar andere woningbouwprojecten van kunnen leren,” aldus het juryrapport.

2017

ABT wint aanbesteding Jonas’ via openbare prijsvraag

In 2017 wint ABT als onderdeel van het Amvest- team de openbare prijsvraag voor de ontwikkeling van kavel 42A op IJburg. Dit is de landtong aan de binnenhaven van het Haveneiland. De locatie neemt een centrale plek in aan de toekomstige IJburgbaai.

Jonas en de walvis

Het plan Jonas’, ontworpen door Orange Architects, refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behagelijkheid in een ‘groot lichaam’. Het gebouw met haar onregelmatige openingen creëert een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. Daarmee is Jonas’ net anders. Het gebouw is niet van steen, maar bekleed met donkergekleurd, geprepatineerd zink. De gevel staat niet op de grond, maar is opgetrokken, het volume is niet rechthoekig, maar diamantvormig. De echte verrassing van Jonas’ zit aan de binnenkant. Gastvrij, warm en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het ruimtelijk concept is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd; Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het woningprogramma, in de ‘huid’ van het gebouw zit.

Multifunctioneel

In Jonas’ worden 273 appartementen gerealiseerd, waarvan 40% casco-koop en 60% huur. In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand.

Verbindende canyon

De ruggengraat van Jonas’ wordt gevormd door de ‘canyon’. Deze bijzondere ruimte verbindt alle programma’s. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. De bewoners van IJburg kunnen koffiedrinken in de ‘huiskamer’ of tot rust komen in ‘het bos’ achter in het gebouw. De rest van het gebouw is alleen toegankelijk voor de bewoners. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar het dak met een zonneterras. Extra aandacht is besteed aan het windklimaat in de omgeving van Jonas. Zo is de houten rots aan de voorzijde zo gesitueerd dat het de wind voor het plein en het nabijgelegen horecaterras opvangt.

Jonas canyon © Orange architects
Jonas canyon © Orange architects

Duurzaamheid

Jonas’ heeft een intrinsieke duurzaamheid. Een gezonde woonomgeving, een energie-efficiënt installatie-ontwerp en duurzaam materiaalgebruik maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg.

Ontwerpteam

Het ontwerpkernteam bestond uit Orange Architects, Felixx Landscape Architects and Planners en ABT. ABT was integraal technisch adviseur inclusief  constructies, duurzaamheid, bouwfysica, brandveiligheid, installaties, geotechniek en bouwkosten.

Beeld: © Felixx, © Orange Architects en © Sebastian van Damme