Energietransitie

Stikstof en beschikbare elektriciteit zijn de urgente problemen van vandaag. Vooral de elektriciteitscapaciteit blijft de komende jaren een forse uitdaging.  Monodisciplinaire oplossingen kosten, als ze al werken, veel geld en tijd en hebben maar zeer beperkt effect. ABT benadert de energietransitie transdisciplinair. Hiermee realiseren we een gezondere gebouwde omgeving zonder aardgas, met minimale impact op het bestaande elektriciteitsnetwerk in bestaande en nieuwe gebouwen.

Bestaande steden

Terwijl de aandacht veelal uit gaat naar bestaande gebouwen is er een nog grotere kwestie: de bestaande infrastructuur. De veranderbaarheid van onze steden boven de grond (gebouwen en wegen) is al zeer beperkt. Het volledig veranderen van de technische infrastructuur onder de grond is onwaarschijnlijk. We hebben dus oplossingen nodig die de bestaande en nieuwe bovengrondse infrastructuur (gebouwen) transformeert, zonder de bestaande ondergrondse infrastructuur te belasten.

In der Beschränkung zeigt sich der Meister

Het stapelen van oplossingen heeft ons de afgelopen jaren niet gebracht wat we hadden gehoopt. Het energiegebruik neemt niet of nauwelijks af en het leidt tot meer materiaalgebruik. Het is tijd om anders te kijken. Geen gebouwen meer ontwerpen vanuit de gedachte “wat kunnen we allemaal doen?” maar vanuit de filosofie “wat moeten we nu écht doen?”

Door simulaties te combineren met slimme sensor- en regeltechniek kunnen we gezondere gebouwen ontwerpen met minder installaties. Dus besparen op materiaal en elementen die energie gebruiken, onderhoud nodig hebben en slijten. Onze gebouwen worden gezonder, ecologischer en economischer.

Onderzoek

ABT draagt actief bij aan onderzoek om de energietransitie te versnellen. Zo hebben we binnen onderzoeksproject TKI-OLEC gekeken hoe we vijfde generatie warmtenetten, bestaande uit lokale energieclusters van lage temperatuur warmtebronnen, technisch, financieel en organisatorisch makkelijker mogelijk maken.

Bij het RVO/Topsector Energie project TESN118068 hebben we aangetoond en berekend dat door toepassing van het natuurlijke klimaatconcept Earth, Wind & Fire in de gestapelde woningbouw flink wat energie bespaard kan worden.

 

Projecten

Erasmus Medisch Centrum

Erasmus Medisch Centrum

Meer dan 8 jaar is er hard gewerkt aan het nieuwe state-of-the-art universitair ziekenhuis met een oppervlakte van 207.000 m2. Op de plek van het bestaande ziekenhuis is een volledig nieuw Erasmus MC gerealiseerd waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. ABT werkte hierbij als technisch ontwerper in opdracht van EGM architecten bv en was verantwoordelijk voor het bouwmanagement.
Jonas

Jonas’

Jonas’

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept. Jonas' is een duurzaamheidsicoon in IJburg. Het project is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het is gerealiseerd door Ballast Nedam West. ABT droeg zorg voor het integraal technisch ontwerp.

NewCold vrieshuis

NewCold vrieshuis

Een vrieshuis ontworpen als een geïntegreerde machine: dat is de innovatieve, nieuw te bouwen logistieke locatie van NewCold in Dinteloord. Het past in een strategie van extreme efficiëntie en duurzaamheid. De eerste heipalen zijn in 2024 geslagen, het gebouw wordt opgeleverd in 2025. ABT werkt met vijf zusterbedrijven van Oosterhoff aan het integrale ontwerp van dit uitdagende project.

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Een inspirerend gebouw op de Science Campus waarin studenten en docenten zich comfortabel en prettig voelen. Dat is het Gorlaeus gebouw op het Leiden Bio Science Park. Het gebouw van Universiteit Leiden is nu uitgebreid met een nieuw bouwdeel, Science Campus Fase 2A.
Shell C30 renovatie

Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Shell-campus: verduurzaming en renovatie C30

Het C30-gebouw is een Rijksmonument van 25.000m² BVO. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1916, de uitbreidingen uit 1928 en 1929. Het was oorspronkelijk onderdeel van het hoofdkantoor van Shell, nu maakt het deel uit van de Shell Campus Den Haag. Tussen 2018 en 2022 is het gebouw gerenoveerd en verduurzaamd. Een intensief proces met een hoog ambitieniveau. Tijdens het uitvoeringsproces van de Shell C30 renovatie was ABT Architect of Record.

Sportcampus Zuiderpark

Sportcampus Zuiderpark

Op de plaats van het voormalige voetbalstadion van ADO Den Haag is Sportcampus Zuiderpark gebouwd. Het gebouw omvat onder andere een topsporthal, een dubbele breedte sporthal, een turnhal en lesruimten voor de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

ABT was betrokken bij de unieke transformatie van het Earth Simulation Lab (ESL). Het ESL van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, is een grootschalige vernieuwing van het Robert J. van de Graafflaboratorium op het Utrecht Science Park. Het gebouw bundelt de voorheen verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit op één locatie.
Hoog Lindoduin galerijflat

Transformatie Hoog Lindoduin

Transformatie Hoog Lindoduin

Het markante woongebouw Hoog Lindoduin is in opdracht van Vestia grootschalig vernieuwd en verduurzaamd. De galerijflat met 182 woningen is gasloos gemaakt en werd sterk verbeterd op het gebied van woningplattegrond, wooncomfort, geluidsisolatie, brandveiligheid en esthetische uitstraling. Het gebouw werd tot op het bestaande betonnen casco uit 1963 gestript, maar de hoofddraagconstructie bleef intact. ABT was integraal technisch adviseur.

World Trade Center Utrecht

World Trade Center Utrecht

Met de oplevering van het nieuwe World Trade Center (WTC) is de skyline van Utrecht verder uitgebreid. Een grootschalige aanpak van het stationsgebied creëerde ruimte voor een WTC aan het vernieuwde Jaarbeursplein, direct naast Utrecht Centraal Station. ABT was betrokken als bouwkundig ingenieur bij dit pronkstuk in het hart van de stad.

WRZV-sporthallen

WRZV-sporthallen

Maximale circulariteit en duurzaamheid, en een zo laag mogelijke milieu-impact. Dat waren de wensen bij de ontwikkeling van de WRZV-sporthallen in Zwolle. In opdracht van de gemeente Zwolle werkte ABT met een integraal team aan deze sporthallen. Hierin zaten onder meer constructieve, geotechnische, installatietechnische, bouwfysische en brandveiligheidsexperts. In de uitvoering voerde ABT diverse kwaliteitsinspecties uit.

Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland (CC NL) brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. ABT was verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp, de bouwtechnische uitwerking en het constructieve toezicht.
UNStudio / gemeente Nijmegen

Revitalisatie Valkhof Museum

Revitalisatie Valkhof Museum

Het Valkhof Museum in Nijmegen wordt verbouwd. Het pand en de presentaties van de collecties krijgen een toekomstbestendige en eigentijdse uitstraling. Op veel gebouwonderdelen zijn door gewijzigd gebruik, comfort en beveiliging technische ingrepen nodig. ABT, werkt als integraal technisch adviseur, nauw samen met architect UNStudio bij het ontwerp van het nieuwe museum.