Home » Projecten » WRZV-sporthallen

WRZV-sporthallen

Maximale circulariteit en duurzaamheid, en een zo laag mogelijke milieu-impact. Dat waren de wensen bij de ontwikkeling van de WRZV-sporthallen in Zwolle. In opdracht van de gemeente Zwolle werkte ABT met een integraal team aan deze sporthallen. Hierin zaten onder meer constructieve, geotechnische, installatietechnische, bouwfysische en brandveiligheidsexperts. In de uitvoering voerde ABT diverse kwaliteitsinspecties uit.

Opdrachtgever Gemeente Zwolle
Doorlooptijd 2018 – 2021
Markt Sport en recreatie
Team
In samenwerking met AGS Architects, bbn adviseurs, Breman Installatiegroep, Pellikaan Bouwbedrijf B.V.
Locatie Zwolle
Projectomvang 4750 m2 BVO
Expertises

Deze nieuwe WRZV-sporthallen vervangen de oude WRZV-hallen en zijn zo opgezet en ingedeeld dat ze ruimte bieden aan verschillende sportorganisaties, verenigingen en onderwijsinstellingen. De nieuwe sporthallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten; zo worden de gebruiksmogelijkheden van de sportaccommodatie vergroot.

Bouwen met lage milieu-impact

ABT heeft samen met AGS Architects een elegante hybride houtconstructie ontworpen om de CO2-footprint op het onderdeel constructie zo klein mogelijk te houden. In de afwerking zijn circulaire materialen toegepast, zoals akoestische isolatie van spijkerbroekpulp. De hallen zijn remontabel ontworpen en opgebouwd uit een hernieuwbaar materiaal. Zo is, in lijn met de ambities, de betonnen vloer op de begane grond gerealiseerd met milieuvriendelijke cementsoorten. De cementdekvloer is achterwege gelaten, wat een extra besparing qua milieu-impact heeft opgeleverd. Het gebouw heeft geen gasaansluiting. Het regenwater wordt lokaal geïnfiltreerd in wadi’s. En met de enorme hoeveelheid PV-panelen wordt er meer elektriciteit opgewekt dan er verbruikt wordt.

Hergebruik componenten

Ook zijn er door de aannemers voorstellen gedaan voor hergebruik van componenten. Onder meer deze zaken hebben een tweede leven gekregen in het nieuwe gebouw:

  • kabelgoten uit een oude drukkerij
  • een grote partij gebruikte wastafels
  • een luchtbehandelingskast uit een ander project
  • restpartijen sandwichpanelen in verschillende kleuren en afwerkingen op plaatsen waar deze uit het zicht blijven
  • schoonloopmatten van gerecyclede rubberbanden

Duurzame houtconstructie

De constructie van de sporthallen is uitgevoerd in gelamineerde houten vakwerkspanten met gelamineerde houten kolommen. Deze vakwerken hebben een overspanning van 31 meter in de grote hal en 27 meter in de kleine hal. De diagonalen in de houten vakwerken van de hallen zijn uitgevoerd in een trekstang; hierdoor is een elegante draagconstructie ontstaan met een warme en slanke uitstraling. De twee hallen zijn met elkaar gekoppeld door een groot vakwerk; ook deze is uitgevoerd in een gelamineerde houtconstructie. Hierdoor is één grote ruimte ontstaan. Het dak is uitgevoerd met stalen dakplaten.

Nul-op-de-meter

De duurzame vervanger van de 30 jaar oude sportaccommodatie gaat uit van nul-op-de-meter (NOM). Een gebouw heeft altijd energie nodig om te kunnen functioneren. Het doel was deze energie zo efficiënt mogelijk op te wekken en waar mogelijk weer terug te winnen. Te beginnen met  warmtepompen die, in de goed geïsoleerde overwegend houten constructie, drie keer zo gunstig uitpakt als de traditionele CV.

Het frequente douchegebruik in de hallen leidt tot een substantiële warmtevraag. Naast de warmteterugwinning uit het douchewater is het opvangen van pieken opgelost door naast de basis warmwatervoorziening te werken met boosters. Ook wordt de overige opgewekte warmte zoveel mogelijk teruggewonnen. Op het gebied van elektriciteit zorgt met name de slimme ledverlichting voor het minimaliseren van het energieverbruik.

Energieleverend

In het kader van de NOM telt het verwachte verbruik van laptops, koelkasten en koelapparaten uiteraard mee. Het gebouw en zijn gebruikers verbruiken echter relatief weinig, terwijl de PV-panelen veel meer energie opwekken. Normaal gesproken levert een paneel op het zuiden onder een hoek van 35 graden optimaal rendement op. Doorrekenen met behulp van simulatiesoftware, op basis van beschaduwing en looppaden, heeft geleid tot een alternatieve indeling waarmee het dakvlak nu maximaal rendeert. Het gebouw is daarmee energieleverend.

Beelden © AGS Architects

Bijzonder filmpje

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte een mooi filmpje over dit bijzondere project als voorbeeld van MVOI.