Aris Baan
Home » Specialisten » Aris Baan

Aris Baan

Specialist bouwfysica & brandveiligheid
Contact +31 (0)6 131 431 73
a.baan@abt.eu
Kennisgebieden
"Mijn passie als adviseur brandveiligheid ligt in het samenbrengen van alle onderdelen die de veiligheid in een gebouw bepalen."

Even voorstellen

Na mijn opleiding bouwfysica aan de TU Eindhoven ben ik begonnen als specialist op het gebied van bouwfysica binnen Cauberg-Huygen. Vandaar groeide ik door naar de functie van specialist op het gebied van brandveiligheid. Binnen ABT ben ik als specialist op dit gebied een ontwerpondersteunend en oplossingsgericht partner in ontwerp- en bouwteams bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Wat ik doe bij ABT

Mijn passie als adviseur brandveiligheid ligt in het samenbrengen van alle onderdelen die de veiligheid in een gebouw bepalen. Ik vind het leuk om vanuit de technische en organisatorische kant conceptmatig de brandveiligheid vorm te geven. Zeker als daarbij de vraagstukken niet regelgericht zijn maar meer risicogericht. Hierdoor voldoen gebouwen niet alleen aan wet- en regelgeving maar worden ze ook daadwerkelijk veilig. Het leuke aan mijn vak is de raakvlakken met bijna alle disciplines in een ontwerp- of bouwtraject. Hierdoor moet je altijd over je vakgebied heen kijken en voors en tegens afwegen.

Als specialist geeft het mij voldoening om collega’s op te leiden en te enthousiasmeren. Dit straal ik denk ik ook uit naar opdrachtgevers en klanten. ABT waardeert deze wijze van opleiding en coaching van collega’s. In die hoedanigheid is ook technisch mentorschap in het leven geroepen. Iets wat mij op het lijf geschreven is.

Mijn toekomstdroom

Met de continue stroom van nieuwe ontwikkeling in de bouw blijft het vak brandveiligheid ook in de toekomst relevant. Dit zie je bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe duurzame bouwmaterialen en bouwwijzen (zoals biobased en houtconstructies), hernieuwbare energievormen (waterstof en elektrificatie) of steeds hoger wordende hoogbouw. Deze ontwikkelingen zorgen telkens dat opnieuw moet worden bepaald welke risico’s nog acceptabel zijn en wanneer sprake is van een brandveilig gebouw.