Home » Nieuws » Nieuwe campus hogeschool Fontys Eindhoven geopend
07-03-2024

Nieuwe campus hogeschool Fontys Eindhoven geopend

De Campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven heeft een transformatie ondergaan van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende leeromgeving.

Het ontwerpteam van Barcode Architects, Nudus, Okra landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe was verantwoordelijk voor het ontwerp van een masterplan, het omliggend landschap en de realisatie van drie nieuwe onderwijsgebouwen. ABT adviseerde bij de project op het gebied van brandveiligheid en bouwkosten.

Integratie van stad en campus

Oorspronkelijk was Rachelsmolen een omheinde campus, met een lay-out die voornamelijk gericht was op parkeren. Hierin zag het ontwerpteam een uitdagende kans om de plek te openen naar de stad en zo campus en stad met elkaar in verbinding te brengen. De 24.000 m² aan nieuw programma is daarom niet ondergebracht in één groot gebouw, maar verdeeld over drie afzonderlijke volumes (R11, R12 en R13). De verschillende opleidingen en instituten zijn verspreid over de gebouwen om zo veel mogelijk ontmoeting en kruisbestuiving te stimuleren. De nieuwe onderwijsgebouwen zijn zo geplaatst dat ze een eenheid vormen met de bestaande gebouwen en het landschap. Samen omzomen ze een binnengebied, een groene en uitnodigende openbare ruimte van 4 ha met een bruisend plein. Dit plein dient als een ontmoetingspunt voor studenten, docenten en overige gebruikers, als een plek waar interactie en verbinding centraal staan.

© Frank Hanswijk

Brandveiligheid

Het was de wens van hogeschool Fontys om een open en transparante campus te realiseren. Om dit goed en veilig te creëren is brandveiligheid van begin af aan meegenomen in het ontwerp van de drie gebouwen en de omgeving hieromheen.

Compartimentering

Aris Baan, adviseur brandveiligheid bij ABT: “Hoewel de toepassing van een sprinklerinstallatie voor de hand ligt hebben we voor compartimentering gekozen. De overige gebouwen op de campus zijn ook niet voorzien van een sprinklerinstallatie en een nieuw brandbeveiligingsconcept met een  andere beheer- en onderhoudstrategie was niet wenselijk. De compartimentering is vanaf het begin slim meegenomen in het ontwerp. Hierbij zijn de vides zo veel mogelijk open gehouden waar dit kon en vallen brandscheidingen samen met de indeling qua ruimtes.”

Brandschermen

Waar meer transparantie in de vorm van licht en zicht nodig was, zijn glaspuien geplaatst en waar nodig brandschermen. Aris: “Die schermen staan in principe altijd open, tenzij er een brandmelding is. Dan schuiven deze brandschermen uit een dubbele wand en sluit het compartiment. Door de brandschermen en dubbele wanden meteen mee te ontwerpen, zijn deze niet in het dagelijks gebruik zichtbaar. Hierdoor krijg je het gevoel dat de ruimte groter is. Dit zie je bijvoorbeeld in de ruime studieomgeving op de begane grond van R13. We hebben nadrukkelijk erop gelet dat de brandschermen niet de vluchtveiligheid in gevaar brengen. Er zijn dan altijd logische vluchtroutes beschikbaar die niet door die hal gaan.”

Trappen

De ruime gebruikstrappen in het gebouw hebben ook de functie van vluchttrappen. Het inzetten van de reguliere trappen als vluchtweg zorgt voor bekendheid met de vluchtwegen wat de vluchtveiligheid ten goede komt. Aris: “Daarnaast zijn de trappen vanuit vele kanten bereikbaar, waardoor ze efficiënt te gebruiken zijn voor veel gebruikers tegelijkertijd.”

© Rutger Raymakers
© Frank Hanswijk

Buitenruimte bij hogeschool Fontys

Voor het ontwerp van de buitenruimte was OKRA Landschapsarchitecten aangehaakt. Ook in dit ontwerp was het belangrijk om brandveiligheid van begin af aan mee te nemen. Aris: “Hulpdiensten moeten altijd goed bij de gebouwen kunnen. Dit hebben we ook met de gemeente en brandweer afgestemd.”

Bouwkosten

Naast brandveiligheid adviseerde ABT hogeschool Fontys op het gebied van bouwkosten. Het project liep van 2019 tot 2024 wat betekent dat een deel tijdens de coronapandemie plaatsvond. Charles Boks, kostenmanager bij ABT: “Door goede dialoog over de ambities met onze partners was er een vlotte doorloop in het project. Ook materialisering gebaseerd op kosten droeg hieraan bij.”

Delivered by Barcode Architects and Nudus, partner Caro van de Venne

Fotografie door Frank Hanswijk, Ewout Huibers en Rutger Raymakers.