Home » Impact » Circulair in de toekomst » HoutKern Bouwmethode

HoutKern Bouwmethode

Veel woningbouw stokt of komt niet tot een haalbaar project door beperkingen van CO2- en stikstofuitstoot en strengere wetgeving. De woningvraag is echter enorm. Circulair bouwen kan deze impasse doorbreken. ABT stond aan de wieg van de HoutKern Bouwmethode, een modulair systeem om licht, snel en duurzaam te bouwen en circulair bouwen verder op te schalen.

Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

De HoutKern Bouwmethode is vanuit de Noordereng Groep, DP6 en Oosterhoff en ontwikkeld voor The Natural Pavilion, het Nederlandse rijkspaviljoen op de Floriade Expo 2022. Oosterhoff-werkmaatschappijen ABT en Adviesbureau Lüning waren betrokken bij het ontwikkelproces. De combinatie van de modulaire HoutKern Bouwmethode, het geïndustrialiseerde bouwproces en de biobased materialisatie maakt The Natural Pavilion het toonbeeld van circulair bouwen.

Hout en stalen knopen

De innovatie van de methode zit in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De basis is een stapelbare houten module, die door middel van een slimme stalen knoop te koppelen is. Een module bestaat uit een houten vloer en dragende houten kolommen. De wanden zijn niet dragend, je kunt modules eenvoudig aan elkaar koppelen en zo grotere ruimtes creëren. De verbindingen tussen de verschillende onderdelen zijn gestandaardiseerd en kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en opnieuw opgebouwd.

Ontwerpvrijheid

Met The Natural Pavilion hebben de initiatiefnemers aan corporaties, ontwikkelaars, architecten en aannemers de veelzijdigheid van het bouwsysteem laten zien. Het biedt de architect optimale ontwerpvrijheid. De draagconstructie van de bouwmethode zorgt voor flexibel indeelbare plattegronden; kleine en grote, brede appartementen zijn mogelijk. Door modules te stapelen is bouwen tot 70 meter hoog mogelijk. In Ede wordt  het Energiehotel gebouwd, een volledig modulair gebouw met 124 kamers en 52 meter hoog.

Stadse of landelijke uitstraling

De uitstraling van HoutKern-gebouwen kan worden afgestemd op de omgeving. De binnenkant wordt gevormd door de constructieve basis van de houten module met de stalen knoop. Schuine gevels, terugspringende zijgevel en uitkragende balkons zijn mogelijk. Dit maakt de methode geschikt voor zowel een binnenstedelijke als een landelijke omgeving.

Snelle bouwtijd

De bouw van de modules is geheel geïndustrialiseerd tot een digitaal aangestuurd proces. Dat levert een enorme tijdwinst op. Zo werd het Floriade-paviljoen in zes maanden tijd ontworpen, berekend en gebouwd.

Circlewood

Vanuit Circlewood, een joint venture van Noordereng Groep en Oosterhoff, wordt de bouwmethode verder ontwikkeld voor flexibele woningbouw op tijdelijke locaties, inpassing in grootschalige projecten en bouw van scholen en andere utiliteitsgebouwen.

 

Beeld header: © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Circlewood