Home » Nieuws » De toekomstwaarde van de HoutKern Bouwmethode
15-12-2023

De toekomstwaarde van de HoutKern Bouwmethode

Entree exterieur Studio A Kwadraat
Een circulaire economie in 2050. Dat is een belangrijke doelstelling van onze Rijksoverheid. In zo’n economie bestaat geen afval en gebruiken we grondstoffen steeds opnieuw.

De HoutKern Bouwmethode is klaar voor de circulaire economie. En heeft daarmee een enorme toekomstwaarde.

Het Rijk en Cirkelstad definieerden samen Het Nieuwe Normaal. Dit is een eenduidige taal voor circulair bouwen. Zo weten opdrachtgevers en opdrachtnemende partijen bij de uitvraag van een project precies wat er wordt bedoeld en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Bij het ontwerp van de innovatieve HoutKern Bouwmethode is gestuurd op duurzaamheidsscores en de methode scoort hoog op alle onderdelen van Het Nieuwe Normaal.

Lage milieu-impact door bewust materiaalgebruik

Projectleider constructies Diana de Krom: “Hout is biobased, en daarmee een materiaal dat zichzelf vernieuwt tijdens de levensduur van een gebouw. De grote hoeveelheid hout die we gebruiken in de modules zorgt voor een lage MPG en MPG-2. De overheid gaat de toelaatbare waardes voor de MPG van nieuwbouw de komende jaren steeds verder verlagen. De HoutKern Bouwmethode is nu al klaar voor deze eisen.”

De modules hebben een kolomstructuur en kunnen gekoppeld worden tot grotere eenheden. Daarmee heeft het bouwsysteem een hoge vrije indeelbaarheid. De modules zijn bovendien losmaakbaar, als module en als losse elementen. Diana: “Studies laten zien dat een hoge losmaakbaarheid een hogere restwaarde van het gebouw geeft.”

Diana de Krom

Veel minder afval tijdens productie, bouw en sloop

De modules van de HoutKern Bouwmethode worden in de fabriek gebouwd. Doordat het bouwproces meer gestandaardiseerd is en de bouwstromen beter gecoördineerd,  ontstaat minder afval. Ook op de bouwplaats is er daardoor nauwelijks afval. De modules kunnen hergebruikt worden in een andere gebouwconfiguratie en geven minder sloopafval.

Oosterhoff en Noordereng groep ontwierpen en ontwikkelden, samen met andere partijen de HoutKern Bouwmethode. Oosterhoff leverde met werkmaatschappijen ABT, Adviesbureau Lüning, HE Adviseurs en Huygen een belangrijke bijdrage aan het concept met onder meer constructief, akoestisch, bouwfysisch en brandveiligheidsadvies. De akoestische testen, trillingsmetingen en brandconcepten werden begeleid en getoetst door TNO.

Diana: “De HoutKern Bouwmethode is een uitontwikkeld concept en geschikt voor een veelheid aan toepassingen: kantoren, hotels, scholen en huisvesting, ook tijdelijk. In de praktijk wordt er nog vaak uitsluitend gekeken naar de financiële waarde op relatief kortere termijn. Dat is hoe we het altijd deden: het oude normaal. De business case is dan nog weleens lastig. Bij een circulaire economie horen ook innovatieve financierings­ vormen waarbij aan circulariteit financiële waarde wordt toegekend.”

HoutKern Bouwmethode

Met de Houtkern Bouwmethode ontstaan duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen. Circlewood bouwt de komende tien jaar negen tot dertig biobased scholen in Amsterdam. De HoutKern Bouwmethode is met succes toegepast in The Natural Pavilion op de Floriade Expo 2022. Noordereng Groep en Oosterhoff zetten hun samenwerking voort vanuit Circlewood, en werken aan de voorbereiding van de IPS scholen in Amsterdam en de school Wisperweide in Weesp.

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine van oktober 2023.

Beeld header © Studio A Kwadraat & OMA
Beeld Diana de Krom © Herman Zonderland