Home » Specialisten » Han Krijgsman

Han Krijgsman

Senior adviseur
Contact +31 6 20 59 57 08
h.krijgsman@abt.eu
Kennisgebieden
"Ik vind het fascinerend hoe een constructie bijdraagt aan het succes van de gebouwde omgeving. In het Engels spreken we over ‘structure’, we brengen structuur aan in een gebouw."

Even voorstellen

Mijn vakgebied is constructies. Ik vind het fascinerend hoe een constructie bijdraagt aan het succes van de gebouwde omgeving. In het Engels spreken we over ‘structure’, we brengen structuur aan in een gebouw. De uitdaging is om krachten op een zo efficiënt mogelijke manier op te vangen. De mooiste objecten blijven die waar de vormentaal van het ontwerp overeenkomt met de ideale afdracht van de krachten. Als ingenieur vertaal ik techniek naar oplossingen die werken, waarmaken wat bedacht is. Ik ben altijd geïnteresseerd hoe het werkt en maak gebruik van die kennis om nieuwe ontwikkelingen toe te passen.

Als RO (Register Ontwerper) sta ik als ontwerper voor goede ontwerpen door vakbekwaamheid en integriteit en zorg ik voor waarborgen van constructieve veiligheid. De verantwoordelijkheid van een constructeur is groot, het gaat verder dan alleen geld en kwaliteit. Een belangrijke opdracht aan de Register Ontwerper is om de kennis over te dragen. Met veel plezier houd ik regelmatig gastcolleges op mijn vakgebied en ben ik soms voor wat langere tijd docent op hogescholen en universiteiten.

Wat ik doe bij ABT

Als constructief ontwerper zorg ik ervoor dat een ruimtelijk, functioneel idee tot een bouwbaar en veilig ontwerp wordt ontwikkeld. Mijn kennis van mechanica, dynamica, materialen en bouwtechnieken pas ik daarbij ten volle toe. Ik weet daarbij hoe technieken als EEM-analyses, parametrisch ontwerpen, dynamische analyses, etc. kunnen worden ingezet om tot unieke concepten te komen.

Mijn toekomstdroom

Naast de verantwoordelijkheid van de constructeur ten aanzien van veiligheid, is er een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van impact op de omgeving en het klimaat. De belasting door CO2-uitstoot veroorzaakt door de bouw bedraagt 11% van het totaal dat we uitstoten (DGBC, 2022). Hiervan wordt 60% door de constructie veroorzaakt. Ik zie het als de grootste uitdaging van ons vak om deze uitstoot te minimaliseren terwijl we de projecten wel betaalbaar en maakbaar houden. Maar minimalistisch materiaalgebruik heeft in het verleden al geleid tot prachtige constructies als de Eiffeltoren. Ook toen was er schaarste, daar moeten we weer leren mee om te gaan.