Home » Kennisgebieden » Klimaatadaptie, circulariteit en duurzaamheid

Klimaatadaptie, circulariteit en duurzaamheid

Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

Klimaatadaptie, circulariteit en energie zijn thema’s die belangrijker zijn dan ooit. Bij ABT sturen we bewust op onze impact. We besteden veel aandacht aan gebruik van natuurlijke krachten en materialen. Daarnaast zetten we ons in om de bestaande waarde van gebouwen te behouden door te sturen op circulaire principes, zoals hergebruik van materialen.

ABT levert een bewuste en actieve bijdrage aan het duurzame gebruik van deze natuurlijke krachten en materialen door:

  • een advies over duurzaam gebruik van energie en materialen uit te brengen – van de initiatieffase tot aan hergebruik;
  • integrale concepten toe te passen;
  • de milieu- en energieprestatie meetbaar te maken waardoor er actief en integraal in het ontwerp gestuurd kan worden.

Circulair materiaalgebruik

De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is volop in gang. ABT ziet veel kansen voor de bouw in circulair materiaalgebruik. Daarom doen we veel onderzoek naar de potentie van hergebruikte en biobased materialen en de verduurzaming van bestaande materialen. Zo ontdekken we vroegtijdig kansen voor toepassing circulaire materialen, is recent de rekentool ‘groen beton’ ontwikkeld en een eigen extensie voor Revit om de milieu-impact van een constructie te bepalen.

Energie

ABT past de nieuwste technieken toe voor een energie-efficiënt gebouw. Daarbij staat de gebruiker centraal. Denk hierbij aan:

  • advies over de huidige BENG-regelgeving met betrekking tot energieprestatie – en hoe hieraan te voldoen;
  • onderzoek naar de verschillende vormen van energieopslag (bijvoorbeeld in een ijsbuffer om zowel korte als lange termijn energieopslag in gebouwen te integreren;
  • realisatie van windturbines in binnen- en buitenland – op dit moment al 2.800.

Certificeringen duurzaamheidsprestatie

De duurzaamheidsprestatie van een gebouw is inzichtelijk te maken door een BREEAM-, LEED-, GPR- of WELL-certificering. ABT kan deze certificeringen zowel inhoudelijk als procesmatig verzorgen, maar heeft ook geaccrediteerde BREEAM-, LEED-, GPR Gebouw en WELL professionals in huis. Zo staat ontzorgen tijdens het hele traject centraal: van het maken van berekeningen tot aan de commissioning van de installaties.

Afbeelding © ScagliolaBrakkee

Projecten

Betoninnovaties warehouses Prologis

Betoninnovaties warehouses Prologis

Om de milieu-impact van gebouwen drastisch te verminderen, is innovatie op het gebied van beton essentieel. Bij de warehouses van Prologis in Tilburg en Waalwijk is ABT als betonspecialist betrokken en hebben we hoogwaardige vloeren gerealiseerd waarin duurzame betoninnovaties zijn toegepast. Momenteel zijn we voor Prologis bezig met de voorbereiding van projecten met krimparme technologie en geopolymeerbeton.

Dijkversterking stad Tiel

Dijkversterking stad Tiel

Een puzzel van palen, ankers en krachten! Zo kun je de damwandconstructie van deeltraject 3B (DT3B) bij Stad Tiel beschrijven. Om de stad Tiel beter te beschermen tegen hoog water wordt de dijk tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Inundatiekanaal (constructief) versterkt. In opdracht van FPH Ploegmakers werkte ABT de engineering van het project Dijkversterking stad Tiel uit tot een uitvoeringsontwerp.
Jonas

Jonas’

Jonas’

Een multifunctioneel gebouw met een zeer vernieuwend woonconcept. Jonas' is een duurzaamheidsicoon in IJburg. Het project is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het is gerealiseerd door Ballast Nedam West. ABT droeg zorg voor het integraal technisch ontwerp.
Renovatie Huis van Roosendaal

Renovatie HUIS van Roosendaal

Renovatie HUIS van Roosendaal

Gemeente Roosendaal wil graag laten zien dat ze staat voor een ‘groene’ gemeente. De hoognodige renovatie van het bestaande stadskantoor uit de jaren ‘70 was het uitgelezen moment om alle registers open te trekken en die groene ambitie te laten zien. Het eindresultaat is een toegankelijk, transparant en vooral duurzaam HUIS van Roosendaal.

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Een inspirerend gebouw op de Science Campus waarin studenten en docenten zich comfortabel en prettig voelen. Dat is het Gorlaeus gebouw op het Leiden Bio Science Park. Het gebouw van Universiteit Leiden is nu uitgebreid met een nieuw bouwdeel, Science Campus Fase 2A.
Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

The Natural Pavilion

The Natural Pavilion

Met The Natural Pavilion laat ABT samen met een consortium van bijna twintig Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen.

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

Transformatie Earth Simulation Lab (ESL)

ABT was betrokken bij de unieke transformatie van het Earth Simulation Lab (ESL). Het ESL van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, is een grootschalige vernieuwing van het Robert J. van de Graafflaboratorium op het Utrecht Science Park. Het gebouw bundelt de voorheen verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit op één locatie.

Wisperweide

Wisperweide

Een ontwerp dat uitzonderlijk hoge duurzaamheidsambities waarmaakt. Dat is de nieuw te ontwikkelen Wisperweide in Weesp, de eerste school die wordt gerealiseerd binnen het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen Amsterdam. Het schoolgebouw is Paris Proof, losmaakbaar en biobased. Het is een voorbeeld voor de circulaire ambities van de gemeente Amsterdam. ABT was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de toegepaste HoutKern Bouwmethode.

World Trade Center Utrecht

World Trade Center Utrecht

Met de oplevering van het nieuwe World Trade Center (WTC) is de skyline van Utrecht verder uitgebreid. Een grootschalige aanpak van het stationsgebied creëerde ruimte voor een WTC aan het vernieuwde Jaarbeursplein, direct naast Utrecht Centraal Station. ABT was betrokken als bouwkundig ingenieur bij dit pronkstuk in het hart van de stad.

WRZV-sporthallen

WRZV-sporthallen

Maximale circulariteit en duurzaamheid, en een zo laag mogelijke milieu-impact. Dat waren de wensen bij de ontwikkeling van de WRZV-sporthallen in Zwolle. In opdracht van de gemeente Zwolle werkte ABT met een integraal team aan deze sporthallen. Hierin zaten onder meer constructieve, geotechnische, installatietechnische, bouwfysische en brandveiligheidsexperts. In de uitvoering voerde ABT diverse kwaliteitsinspecties uit.

NewCold vrieshuis

NewCold vrieshuis

Een vrieshuis ontworpen als een geïntegreerde machine: dat is de innovatieve, nieuw te bouwen logistieke locatie van NewCold in Dinteloord. Het past in een strategie van extreme efficiëntie en duurzaamheid. De eerste heipalen zijn in 2024 geslagen, het gebouw wordt opgeleverd in 2025. ABT werkt met vijf zusterbedrijven van Oosterhoff aan het integrale ontwerp van dit uitdagende project.