Home » Projecten » Renovatie HUIS van Roosendaal

Renovatie HUIS van Roosendaal

Gemeente Roosendaal wil graag laten zien dat ze staat voor een ‘groene’ gemeente. De hoognodige renovatie van het bestaande stadskantoor uit de jaren ‘70 was het uitgelezen moment om alle registers open te trekken en die groene ambitie te laten zien. Het eindresultaat is een toegankelijk, transparant en vooral duurzaam HUIS van Roosendaal.
Opdrachtgever Gemeente Roosendaal
Doorlooptijd 2019 - 2022
Team
In samenwerking met Hans van Heeswijk architecten
Locatie Roosendaal
Projectomvang 11.000 m2
Expertises

Vanaf de definitieve ontwerpfase voerde ABT als ontwerp- en BIM-coördinator het adviseursteam aan. Tijdens de uitvoering ondersteunde ABT de opdrachtgever en bouwdirectie.

2019

Circulair ontwerp

Het uitgangspunt om het oude stadskantoor van gemeente Roosendaal circulair te renoveren is op vele manieren, zichtbaar en onzichtbaar, terug te zien in het ontwerp voor het nieuwe HUIS. In de eerste plaats door de bestaande betonconstructie en het gevelmetselwerk dat grotendeels werd behouden. De nieuwe gevel met verdiepingshoog glas en gekleurde panelen achter de witte zonwering geven het gebouw een nieuw elan.

Comfortabele en flexibele werkomgeving

Het gebouw werd uitgebreid met een glazen atrium voor het publiekscentrum, dé ontmoetingsplek in het gebouw. Het nieuwe HUIS is een lichte, comfortabele en flexibele werkomgeving voor de medewerkers van de gemeente. Dit komt onder meer door de volledig nieuwe inrichting van de kantoorverdiepingen en de nieuwe energiezuinige, ‘slimme’ technische installaties voor verlichting en ventilatie.

2022

Toekomstgerichte blik

Ook bij dit project liet ABT zien dat ze denkt vanuit de gebruiker en met die blik adviseert. Toekomstbestendigheid is immers duurzaam. En dat stelt eisen aan flexibiliteit van het gehele ontwerp; niet alleen aan de indeling maar ook de constructie en installaties.

De bestaande laagbouw achter het gebouw, voorheen Publiekszaken en het ICT-servicecentrum van de gemeente, zouden in het nieuwe ontwerp worden herbestemd als vergadercentrum met verschillende vergader- en trouwzalen rondom twee grote multifunctionele ruimtes. Bij de uitwerking van de plannen werd duidelijk dat de bestaande zware constructie het toekomstig gebruik van de grote zalen letterlijk in de weg zat. Op advies van ABT werd besloten de bestaande betonconstructie te slopen maar de fundering te behouden. Hierop werd met staal een ranke constructie bedacht met kolomvrije overspanningen van de zalen.

Beeld: Luuk Kramer