Home » Projecten » Transformatie Hoog Lindoduin

Transformatie Hoog Lindoduin

Het markante woongebouw Hoog Lindoduin is in opdracht van Vestia grootschalig vernieuwd en verduurzaamd. De galerijflat met 182 woningen is gasloos gemaakt en werd sterk verbeterd op het gebied van woningplattegrond, wooncomfort, geluidsisolatie, brandveiligheid en esthetische uitstraling. Het gebouw werd tot op het bestaande betonnen casco uit 1963 gestript, maar de hoofddraagconstructie bleef intact. ABT was integraal technisch adviseur.
Hoog Lindoduin galerijflat
Opdrachtgever Woningcorporatie Vestia
Doorlooptijd 2018 – april 2021
Markt Commercieel vastgoed
Team
In samenwerking met Splinter Architecten BNA, BAM e.a.
Locatie Den Haag
Projectomvang 14 verdiepingen, 182 galerijwoningen
Expertises

Duurzame constructie

Het gebouw werd tot op het betoncasco gestript, waarna het opnieuw is voorzien van hetzelfde aantal appartementen. Vanwege de nabijheid van de zee en aantasting van het zeeklimaat, is materiaalkeuze op deze locatie essentieel voor de duurzaamheid van het gebouw. Daarom is voor de hoofddraagconstructie in dit geval gekozen voor een betonconstructie in plaats van een staalconstructie.

Bij het optimaliseren van de hoofddraagconstructie lag de focus op het minimaliseren van de milieubelasting; een slimmer ontwerp van de betonconstructie en materialen efficiënter inzetten door slimme vormgeving. Om inzicht te krijgen in de reductie van de milieu-impact door hergebruik van de draagconstructie, is de carbon footprint en schaduwprijs van de originele constructie bepaald. Voor het betoncasco heeft deze analyse met behoud van 24.000 m² BVO-betonconstructie zeer goede resultaten voor de keuze van hergebruik opgeleverd.

Technisch hoogstandje met uitzicht

Een van de grootste uitdagingen in dit project was het vervangen van de bestaande balkons door bredere balkons en galerijen aan het betoncasco. Gekozen is, ondanks het grote gewicht, voor prefabbeton. Hierbij is gebruik gemaakt van zeer technische, innoverende ankertechnieken. Om in het oog springende consoles te vermijden, is een slanke betonnen console ontwikkeld met dezelfde dikte als de galerij en de balkonplaat. De verankering van deze consoles aan het bestaande betoncasco via voorspanning is een technisch hoogstandje. Het principe van de nieuw ontwikkelde ankerelementen kan bij toekomstige vergelijkbare renovatieprojecten ook worden toegepast.

De realisatie van de bredere balkons en galerijen werd mogelijk door een nauwe samenwerking binnen het bouwteam met HCI (prefab beton), Normtec (voorspansysteem/ankers), Pieters Bouwtechniek (voorspantechniek en uitwerking), BAM (aannemer) en Vestia. Daarnaast zijn de vele constructieve uitdagingen onderling afgestemd en tot uitvoering gebracht. Hierdoor werd bijvoorbeeld een zeer open gevel bij de entree mogelijk.

De prefab betonelementen zijn gecontroleerd op basis van de CUR 100, zodat de witte kleurstelling behaald is (schoon beton). Het resultaat is een modern gevelbeeld en een slank lijnenspel in een prachtig witte kleurstelling.

Beeld: © Luuk Kramer