Home » Projecten » Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland

Collectiecentrum Nederland (CC NL) brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. ABT was verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp, de bouwtechnische uitwerking en het constructieve toezicht.
Collectiecentrum Nederland
Opdrachtgever Stichting Het Rijksmuseum
Doorlooptijd 2016 - 2020
Markt Kunst en cultuur
Team
In samenwerking met G&S-bouw, achitectenbureau cepezed, Valstar Simonis, Peutz, Brink Staalbouw
Locatie Amersfoort
Projectomvang 31.000 m2 bvo
Expertises
Collectiecentrum Nederland

Half miljoen objecten

In CC NL worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. De collecties worden hier niet alleen duurzaam, energiezuinig en efficiënt bewaard, maar kunnen dankzij de centrale opslag ook makkelijker worden uitgewisseld.

Tijdig bijsturen dankzij BIM 3D

Het depot is vanaf de start ontworpen met BIM 3D. Daarmee werd al heel vroeg inzicht verkregen in de effectiefste uitvoeringsmethode en in de knelpunten. Dit maakte het mogelijk om, waar nodig, steeds tijdig bij te sturen. Bovendien is specifieke ontwerp- en bouwinformatie nu ook in het 3D-model beschikbaar voor het beheer en onderhoud.

Collectiecentrum Nederland

BREEAM-Outstanding gecertificeerd

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid vanaf het eerste moment centraal. Het is dan ook een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren. Met een score van 91,62% staat het in de top 10 van meest duurzame gebouwen van ons land (volgens de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie richtlijnen, versie 2014). Deze hoge score is onder meer bereikt door om het vier bouwlagen hoge depotgebouw een dikke, hoog isolerende schil te plaatsen. In combinatie met de dikke ondervloer waarborgt deze schil een constante temperatuur en luchtvochtigheid in het gebouw, bij een zeer laag energieverbruik. De resterende energiebehoefte in het complex wordt opgewekt met 2.000 PV-panelen en een WKO.

Beelden © Lucas van der Wee, Chris Langemeijer, Frans Pegt, CCNL