Home » Markten » Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Depot Boijmans van Beuningen

Kunst en cultuur krijgen een steeds prominentere plek in de samenleving. Zo kiezen steden voor een evenwichtige spreiding van het cultuuraanbod en gaan op zoek naar nieuwe locaties buiten het centrum. De reeds aanwezige locaties in het centrum krijgen een upgrade en bestaande gebouwen worden geschikt gemaakt voor hergebruik in de kunst en cultuur sector.

De huisvesting van musea en theaters moet aan hoge en specifieke eisen voldoen op het gebied van klimaat, geluid en akoestiek. Een nieuwe ontwikkeling is de toenemende vraag naar multifunctionele gebouwen, om de kosten te kunnen spreiden. Zo willen theaters naast toneelvoorstellingen ook festivals en concerten kunnen organiseren.

ABT heeft jarenlange ervaring in de cultuursector. Hierdoor begrijpen wij de uitdagingen en vraagstukken van onze opdrachtgevers. Wij bedienen een brede klantenkring in de kunst- en cultuursector; overheden in binnen- en buitenland, musea en kunstenaars die in ABT een partner vinden met passie voor materialen en vormen.

Projecten

Bij de renovatie van het Nationaal Holocaust Museum voert ABT de integrale advisering uit voor de constructies, installaties, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Ook was ABT betrokken bij de realisatie van het Depot Boijmans van Beuningen. In dit project stonden onze façade adviseurs MVRDV bij in de zoektocht naar de beste uitvoeringsmethode voor de spectaculaire gevel. Daarnaast ondersteunde ABT bij het bouwkundige ontwerp van het gehele gebouw.

Projecten

Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen

In november 2021 opende zijne majesteit de koning het walhalla voor kunst en collectiebeheer: Depot Boijmans Van Beuningen. Alle 151.000 objecten toegankelijk voor publiek op één locatie en onder één dak. Een wereldprimeur! Onze façade-adviseurs stonden MVRDV bij in de zoektocht naar de beste uitvoeringsmethode voor de spectaculaire gevel. Daarnaast ondersteunden we bij de bouwkundige uitwerking van het gehele gebouw.

Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center

Een iconisch museumgebouw, met een gevel die zo ontworpen en gemodelleerd is dat beton ‘zijdezacht’ lijkt. In opdracht van Neutelings Riedijk Architecten verzorgde ABT het bouwkundig ontwerp, de bouwdirectie, de 3D-digitalisatie en het technisch ontwerp van de uniek gevel van Naturalis. De betonnen reliëfsculpturen zijn naar ontwerp van Iris van Herpen.
Museum Arnhem, nieuwbouw over Rijndal met zonsondergang

Verbouwing Museum Arnhem

Verbouwing Museum Arnhem

Museum Arnhem sloot in 2017 tijdelijk haar deuren voor een grootschalige verbouwing. Het museum werd deels gesloopt, deels gerenoveerd en er vond nieuwbouw plaats. De nieuwbouw betrof een bovengrondse bouwlaag en twee ondergrondse bouwlagen (drie in totaal). ABT verzorgde het uitvoeringsontwerp voor de constructie en de fundatie van het museum.
Forum Groningen dronebeeld

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen is een iconisch cultureel complex bestaande elf bouwlagen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met vijf kelderlagen die uit circa vierhonderd parkeerplaatsen en 1.500 fietsstalplaatsen bestaat. ABT speelde een belangrijke rol in het waarmaken van de uitgangspunten van het architectonisch concept.