Museum aan de Stroom
In samenwerking met | Neutelings Riedijk Architecten Rotterdam |
Projectomvang | 13.000 m2 BVO |
Expertises | |
Constructie Museum aan de Stroom
De hoofdconstructie van de Museum aan de Stroom (MAS) is een kern van in het werk gestort beton. De wanden hebben een dikte van 35 cm. Aan deze betonnen schacht zijn uitkragende, verdiepingshoge stalen vakwerken bevestigd die de spiraalvormige beweging volgen. Deze dagen de betonnen dozen met daarin de museale zalen. De vakwerkliggers die haaks op de doos staan, helpen ook mee bij het dragen ervan. Desondanks overschreden de krachtsconcentraties uit de vakwerkliggers het opnemende vermogen van de betonnen kern. Om de grote krachten uit de spanten te weerstaan, zijn stalen stootplaten in het beton ingestort.
Glazen gevelwanden
Een bijzonder onderdeel van de constructie wordt gevormd door de tot 11 meter hoge glazen gevelwanden. Op basis van de BEE-ervaringen die opgedaan zijn in het Casa da Musica in Porto is gekozen voor golvende glasplaten. Vanwege hun hoogte steunen de golvende glasplaten op elkaar en worden ze halverwege door een stalen buis als windligger ondersteund. De buis is via kettingen opgehangen aan de bovengelegen doos. Deze betonnen dozen zullen onder invloed van veranderlijke belastingen onafhankelijk bewegen. De onder- en bovenaansluitingen van het glas op het beton moeten deze bewegingen kunnen opvangen. ABT is als constructief adviseur nauw betrokken geweest bij dit project.
Prijs en nominaties voor Museum aan de Stroom
Met dit innovatieve concept heeft het MAS in de categorie niet-residentiële gebouwen de Belgische Staalbouwwedstrijd 2012 gewonnen. Daarnaast was het MAS genomineerd voor de Betonprijs 2011 (categorie utiliteitsbouw) en de Glas Award 2012.