Home » Projecten » Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is met zijn schilderijen, zoals het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en de Anatomische les van Rembrandt, een belangrijke toeristische trekpleister in Den Haag. In opdracht van Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Den Haag, ontwierp Hans van Heeswijk architecten een royale ondergrondse entreehal die het Mauritshuis verbindt met het tegenoverliggend pand aan het Plein.
Het Mauritshuis
Opdrachtgever Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Den Haag
Doorlooptijd 2009 - 2014
Markt Kunst en cultuur
Team
In samenwerking met Hans van Heeswijk architecten, Koninklijke Woudenberg, Volker Staal en Funderingen, Octatube, Mitsubishi
Locatie Den Haag
Projectomvang 6.500 m2 BVO
Expertises

Verdubbeling oppervlakte

Dankzij de ondergrondse verbinding werd de oppervlakte van het museum verdubbeld. Het museum is gelegen in een historische, binnenstedelijke en politiek belangwekkende omgeving. Dit maakt ondergronds bouwen zeer complex en is hierbij zorgvuldigheid gewenst. ABT heeft de nieuwste ontwerptechnieken toegepast om ondergronds bouwen mogelijk en haalbaar te maken.

Ondergrondse doorgang

De aanleg van de verbinding tussen de ondergrondse foyer en het naastgelegen pand was een complexe en spectaculaire onderneming. In het ontwerp is in alle mogelijke facetten rekening gehouden met het beheersen van risico’s en het voorkomen van schades. Er zijn uitsluitend beproefde, trillingvrije en geluidsarme technieken toegepast. Als verantwoordelijk ontwerper pasten wij, samen met aannemer Volker Staal en Funderingen, tal van complexe funderingstechnieken toe: verdiepen van de bestaande kelder aan het Plein middels jetgroutkolommen, het maken van diepe liftputten onder het Mauritshuis met injectiemethoden en het verbinden van beide gebouwen onder de weg door met een bouwkuip met staalvezel versterkt onderwaterbeton en CSM-wanden. De voorgevel van het gebouw aan het Plein is met vijzeltechnieken overgezet op een nieuwe fundering. Gedurende de uitvoering is de invloed op de gebouwen in de directe omgeving voortdurend gecontroleerd met een monitoringsysteem. Deze grote ondergrondse klus is uitgevoerd zonder schades of significante zettingen van de omliggende monumentale gebouwen. Daarmee is bewezen dat ondergronds bouwen, mits zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd, een prachtige oplossing kan zijn voor een ruimtelijk probleem.

Doorsnede © Hans van Heeswijk architecten
Het Mauritshuis
Doorsnede © Hans van Heeswijk architecten
Het Mauritshuis

Glazen lift

De glazen lift brengt de bezoekers vanaf het voorplein naar de ondergrondse foyer. Vanwege het monumentale karakter van het Mauritshuis werd een ‘onzichtbare’ lift gevraagd. Hans van Heeswijk architecten ontwierp de lift maar vroeg zich af in hoeverre dit haalbaar was. Door de glasconstructie in een 3D-model te modelleren, konden wij concluderen dat een glazen lift haalbaar was. Octatube en Mitsubishi tekenden voor de uitwerking.

Rol ABT bij het Mauritshuis

ABT heeft binnen het ontwerpteam het constructieve en geotechnische ontwerp van de renovatie en nieuwbouw verzorgd. Ook waren we verantwoordelijk voor de directievoering en het toezicht tijdens de uitvoering.

Nominatie en prijzen

De uitbreiding van het ondergrondse casco werd Funderingsproject van het jaar 2014. De nieuwe glazen lift werd genomineerd voor de Glas Award 2014. Daarnaast heeft het Mauritshuis een bijzondere en prestigieuze prijs, de IPMA Project Excellence Award 2015, in ontvangst mogen nemen: de prijs voor het beste projectmanagement van Nederland. Ook won het gebouw de Gulden Feniks 2015 en was het genomineerd voor de Betonprijs 2015.

Beelden © Luuk Kramer, Hoekstra, Tilleman en Hans van Heeswijk architecten