Home » Projecten » Taipei Performing Arts Centre

Taipei Performing Arts Centre

ABT was als constructief gevelingenieur betrokken bij het theatercomplex TPAC, het Taipei Performing Arts Centre in Taipei, Taiwan. In opdracht van en in intensieve samenwerking met OMA van Rem Koolhaas en David Gianotten ontwikkelde ABT deze fascinerende gevelstructuur.
Opdrachtgever OMA
Doorlooptijd 2012 – 2023
Markt Kunst en cultuur
Team
Expertises

Technische uitdaging

Het centrale kubusvormige gebouw van de gevel is aan drie zijden bekleed met een golfglazen gevel. Aan de achterzijde sluit de kubus op een rechthoekig bouwvolume aan met een gevel uit geperforeerde metalen platen. De drie theaters die aan de centrale kubus ‘hangen’ zijn bekleed met bijna voegloze aluminium panelen. De golfplaten zijn gestapeld tot een maximale hoogte van 25 meter. Om met deze complexiteit om te gaan, heeft ABT constructiemodellen gemaakt in de eindige-elementenberekeningssoftware SCIA voor de golfplaten en de staalconstructie in de gevel. Het golfglas komt uit Cricursa, Spanje en is vervaardigd en geïnstalleerd onder toezicht van de firma CDC (Curtain wall Design and Construction Inc.) uit China. Het bouwen van een openbaar gebouw in Taiwan was voor ABT vooral een uitdaging vanwege de enorme (tyfoonsterkte) windbelastingen. Deze zijn ongeveer drie keer zo groot als in Europa. De vorm van golfglas bleek hier een economisch antwoord op te zijn. Een andere uitdaging was de eis van de autoriteiten om ervoor te zorgen dat het glas niet zou breken tijdens een aardbeving. Naast het gelaagde glas ontwierp ABT ook flexibele verbindingsdetails die beweging van het structurele frame van het gebouw tijdens een aardbeving mogelijk maken.

Detailschets connection shelf ©ABT

Glaskubus kern van Taipei Performing Arts Centre

De glaskubus koppelt de verschillende theaters als het ware aan elkaar vast. S-vormige verdiepingshoge glaspanelen in de façades zorgen voor maximale transparantie. De panelen staan op een stalen draagconstructie, verbonden met de hoofddraagconstructie. Op het dak en ter hoogte van de onderste verdiepingsvloer zijn de glasplaten uitkragend ontworpen. Het gebouw kenmerkt zich verder door een grote hoeveelheid vides. Om de glazen gevel hier te dragen, is een zo rank mogelijke staalconstructie opgehangen aan de bovenliggende verdiepingen. Een complex karwei, gezien de vele niveauverschillen en de grote overspanningen. De glasgevel kan een typhoon en een aardbeving doorstaan.

Glazen deur

Op een aantal plekken is het mogelijk via glazen deuren op het dak van de theaters te komen. De glasdeuren bestaan uit stalen portalen met glazen S-vormige invulpanelen. ABT bepaalde de bouwkundige detaillering van deze deuren. De combinatie van glas en een ranke staalconstructie maakt dit tot een specialistische klus.

Voegloze bol

Boven de hoofdentree steekt een bol uit de kubus. De architect wilde deze bol voegloos uitvoeren. ABT onderzocht of dit kan door een aluminium gevel met een verend systeem op te hangen aan de achterliggende constructie. Wordt de bol warmer, dan zet ze uit. Wordt ze kouder, dan krimpt ze. Door de verende bevestiging is de ronde gevelschil in staat om geheel naar buiten of binnen te gaan. Dit beperkt de spanningen in de aluminium plaat voldoende.

Beelden By OMA© All rights reserved