Home » Nieuws » Jonas’ in IJburg is klaar en heeft de bewoners en de buurt veel te bieden
08-05-2023

Jonas’ in IJburg is klaar en heeft de bewoners en de buurt veel te bieden

Woongebouw Jonas’ is stoer, vernieuwend en duurzaam. Het fungeert als kloppende hart van IJburg en ontving het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding.

Jonas’ is een bijzonder en duurzaam gebouw met 273 woningen en een scala aan publieke en gemeenschappelijke voorzieningen. Jonas’ versterkt de sociale cohesie door ontmoetingen te stimuleren tussen bewoners en buurtgenoten. Het is een boegbeeld voor een nieuwe manier van wonen: bewust, duurzaam en sociale interactie. Jonas’ is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. De realisatie is gedaan door Ballast Nedam West.

ABT was integraal technisch adviseur inclusief constructies, duurzaamheid, bouwfysica, brandveiligheid, installaties, geotechniek en bouwkosten. Daarnaast waren wij  Breeam ontwerpcoördinator.

Jonas’ stimuleert binnen en buiten ontmoetingen

De naam Jonas’ refereert aan het verhaal van Jonas en de Walvis. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer en duurzaam gebouw met de ‘canyon’ als warm hart en een woonconcept dat focust op verbinding. Zo ontstaat binnen de muren van Jonas’ een echte community met een buurtfunctie door de vele publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Hier kunnen bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren. Community managers faciliteren hierbij.

Jonas omvat 190 middenhuurwoningen en 83 koopwoningen. De huurappartementen zijn relatief klein, maar hebben veel wooncomfort dankzij de vele gemeenschappelijke voorzieningen; ontspanningsruimte, werkruimte, twee logeerkamers, een gezamenlijke huiskamer met koffiebar, de canyon met bergpad, de bospatio, het dakstrand met rooftop-bar, deelauto’s en een filmzaal.

Buiten is een groen plein met een waterspeelplek de ontmoetingsplek voor de buurt. De houten rots aan de voorkant van het gebouw doet naast toegang tot de ondergrondse parkeergarage ook dienst als multifunctionele tribune bij evenementen.

Hoge mate van duurzaamheid

Naast het verkregen ‘BREEAM-Outstanding ontwerp- en oplevercertificaat’ is het ‘BREEAM-Outstanding In Use certificaat’ aangevraagd voor de huurwoningen.

Jonas’ is voorzien van moderne technisch duurzame voorzieningen en technologieën. Het gebouw heeft een energie-efficiënt installatieontwerp, daarnaast wordt het grootste gedeelte van het energieverbruik opgewekt door een groot aantal zonnepanelen op het dak. De duurzame energie wordt onder andere ingezet voor de installaties en de verlichting.

Door de lage temperatuur verwarming en koeling op basis van het warmtenet, wordt behaaglijkheid en energiezuinigheid gecombineerd. De koude bron maakt gebruik van het aangrenzende water door middel van Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO).

Naast de toekomstbestendige energievoorziening, is ook ingezet op het reduceren van het materiaalgebruik en hergebruik bij het toepassen van grondstoffen. De milieu-impact van materialen was een belangrijk selectiemiddel en gedurende het proces is de inzet van diverse grondstoffen meerdere malen heroverwogen.

Ook tijdens de uitvoering was er veel aandacht voor duurzaamheid. Het bouwafval is in zeven recyclebare stromen gescheiden. Met duurzame materiaalkeuzes is de milieu-impact verder verlaagd.

Op het dak en in de buitenruimten zijn maatregelen genomen om lokale flora en fauna te verwelkomen

Ontwerp en landschap

De architectuur van Jonas’ is bijzonder. Van buiten is het gebouw markant en robuust. Maar de echte verrassing van Jonas zit aan de binnenkant; deze is gastvrij en warm. Het interieur geeft een surrealistisch gevoel door de gebouwhoge binnenruimte, voorzien van een glasdak, dat volledig is afgewerkt met houten lamellen. Deze spectaculaire ruimte roept de associatie op met een canyon. Deze spectaculaire ruimte is de ruggengraat van het gebouw en vormt de ontsluiting van de appartementen en verbindt de levendige plint – met horeca, kantoren, filmzaal en gemeenschappelijke huiskamer – met de rest van het gebouw.

Vanuit de caynon loop je door naar de bospatio, een rustige en intieme plek die doet denken aan een schaduwrijk bos. Vanaf de eerste verdieping leidt een ‘bergpad’ dwars door het gebouw naar het Dakstrand. Een laagje water dat hier over het glasdak boven de canyon stroomt geeft een aangename beleving van deze buitenruimte en zorgt voor koeling van het glas en de canyon in de zomer. Bovendien is vanaf de begane grond een bijzondere schittering van het glazen dak te zien.

Lees hier het volledige persbericht.
Gemeenschappelijke huiskamer.

Beeld © Sebastian van Damme