Home » Impact » Minimal footprint » Smart design

Smart design

New construction in a tight city location, modernizing and preserving a monument, keeping a building operational during a renovation, extreme safety requirements such as earthquakes, explosion loads or crowd safety. Our projects usually do not involve a standard jobs. Our technical heart beats faster and we can use our brainpower in cases of a complex ambition, divergent and sometimes even conflicting conditions.

Smart, results-oriented design. That is what we are good at. We explore how seemingly incompatible desires and requirements can lead to a clear, basic design principle. Translating complexity into a simple path, without concessions. We constantly ask ourselves: what could be better, what could be smarter? What is best for the project?

Development gain

When we manage to incorporate the structural design into the architectural design in a clever and integral way, we have created ‘development gains’. We are convinced that there are always development gains to be made; in time, energy, materials and/or costs. Regardless of new construction or renovation jobs, the win starts at the base, with the design.

Smart Together principle

We therefore work according to the “Smart Together Principle. Early in the process we will partner with specialists from all disciplines: building physicists, façade specialists and structural engineers. Innovations arise precisely at the interfaces. Moreover, we take a strong analytical approach. We use smart, pragmatic analyses and special calculation software to guide and optimize the design from an early stage. From our craftsmanship, in-depth technical knowledge and smart technology, we add value during the idea phase, design phase and the prototyping phase.

Paris-proof headquarters DSM

We achieved development gains in the design of DSM’s new, Paris-proof headquarters. The desire was to create new office layers on top of the existing underground parking garage and integrate the existing national monument. We managed to bend the steel structure so that it will stand directly on the concrete columns of the substructure. This success was achieved by close cooperation between our structural and geotechnical specialists and calculations with special software.

National Military Museum

For the National Military Museum, the challenge was to design the lightest possible roof that could support dozens of heavy objects such as fighter jets. To get to grips with this challenging task we needed smart digitization. We succeeded with our in-house developed parametric design tools. The result: 40% less material consumption. A lightweight, durable and economical solution for the museum.

Why not challenge us with your impossible task and contact one of our specialists.

 

Image: © Marcel van de Burgh

Projects

View all projects

DSM Maastricht headquarters redevelopment

DSM Maastricht headquarters redevelopment

In this special project by real estate developers EDGE and 3W real estate, the former Euroscoop and national monument De Ambachtsschool are being redeveloped into a sustainable and innovative office building.

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen is an iconic cultural complex consisting of eleven floors. Below the building is a five basement parking garage consisting of approximately four hundred parking spaces and 1,500 bicycle parking spaces. ABT played an important role in realizing the principles of the architectural concept.

Jakoba Mulderhuis

Jakoba Mulderhuis

The future-proof and sustainable Jakoba Mulder House of the Amsterdam College Hogeschool van Amsterdam (HvA) is the final piece of the Amstel Campus. This new building will accommodate 6,000 to 7,000 students from the Faculty of Engineering and include about 25,000 square meters of educational program. ABT, along with BREED Integrated Design, provided the structural design and was responsible for geotechnical consulting.

Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center

An iconic museum building, its façade designed and modelled so that concrete appears silky smooth. Commissioned by Neutelings Riedijk Architects, ABT provided the architectural design, construction management, 3D digitization and technical design of Naturalis' unique façade. The concrete relief sculptures were designed by Iris van Herpen.
Binnenhof

Renovation of the Binnenhof

Renovation of the Binnenhof

The large-scale renovation of the Binnenhof, home of the Dutch parliament is underway. The heart of our democracy is being adapted to the demands of the new era. Commissioned by the Central Government Real Estate Agency, ABT is providing the structural, geotechnical and engineering design for the building parts of the Council of State, and the structural and geotechnical design for the building parts of the Senate.