Home » Projecten » Montevideo

Montevideo

Op de Wilhelminapier is één van de hoogste woon-/ werktorens van Nederland gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit 44 verdiepingen en bevat 192 woningen met 54 verschillende woontypes. ABT was verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie en geotechnische advisering.
Montevideo
Opdrachtgever ING Vastgoed Ontwikkeling B.V.
Doorlooptijd 1999 - 2005
Markt Commercieel vastgoed
Team
In samenwerking met Mecanoo
Locatie Rotterdam
Projectomvang 57.530 m² BVO
Expertises

New York als voorbeeld

Het stedenbouwkundige ontwerp voor de Wilhelmina Pier van Francine Houben van Mecanoo bepaalde dat de nog te ontwikkelen gebouwen als verticale steden ontworpen moesten worden. Grootstedelijke objecten – als eindeloze rijen balkons – waren verboden. De Montevideo-toren is een strak gematerialiseerd en gedetailleerde toren geworden waarvoor New Yorkse wolkenkrabbers als inspiratie hebben gediend.

Constructie

De bovenste drie verdiepingen vormen een penthouse met zwembad. Daarnaast zijn er diverse kantoorruimtes, winkelruimtes en horeca in het gebouw te vinden.

Tot en met de 27ste verdieping bestaat het gebouw uit een in het werk gestorte betonconstructie. De bovenste lagen worden gedragen door een staalconstructie waardoor flexibiliteit van de indeling mogelijk is. Tevens beschikt de Montevideo over een tweelaags ondergronds parkeergarage.

Door delen van de constructie in staal uit te voeren is het gebouw niet alleen flexibel indeelbaar maar ook lichter geworden. Het gebouw kon hierdoor op de eerste zandlaag worden gefundeerd. Dit maakte de realisatie van het gebouw goedkoper.

Tekening Montevideo

Drie onderdelen

De toren bestaat zowel programmatisch als constructief uit drie onderdelen die bij de functie aansluiten. De begane grond en de eerste twee lagen zijn constructief zo open mogelijk gehouden. Voor de kolommen is sterk staal toegepast en de betonnen kern en schoren zorgen voor de stabiliteit. De stabiliteit wordt nu verkregen door diagonaal geplaatste staalprofielen direct achter de gevel; de zogenaamde gevelbuisconstructie.

Uiteraard betekende het ontwerpen van drie verschillende constructieprincipes ook dat er overbruggingsconstructies ontwikkeld moesten worden. Hiervoor zijn zware balken ontwikkeld die zijn samengesteld uit platen met een maximale dikte leverbaar in S355 kwaliteit.

Montevideo Rotterdam was finalist voor de International Highrise Award in 2006.

Beelden © Luuk Kramer, Cor van Eldik en Marcel van Kerckhoven