Home » Nieuws » BREEAM Outstanding voor Jonas
30-05-2023

BREEAM Outstanding voor Jonas

Jonas
Het eerste betonnen woongebouw met dit label. Jonas is een ‘mixed-use’ landschappelijk woongebouw in de vorm van een sculpturale walvis.

Een stoer complex met een uitnodigend hart, gelegen aan de haven van IJburg in Amsterdam. De gemeenschappelijke ambitie van ontwikkelaar en projectteam was om een woongebouw te creëren dat zowel in technisch als sociaal opzicht uiterst duurzaam is.

Dat lukte. Jonas ontving het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding. ABT was verantwoordelijk voor de volledige engineering, duurzaamheidsadvisering en bouwkundige uitwerking. Jonas omvat 83 koopwoningen en 190 huurwoningen, en veel voorzieningen voor gemeenschappelijk gebruik (deels ook voor omwonenden): horeca, filmzaal, huiskamer, ontspanningsruimte, werkruimte, logeerkamers, bospatio, dakstrand en deelauto’s. Jonas representeert een nieuwe manier van wonen: bewust, duurzaam en sociaal. Alles draait om ontmoeten, verbinden en een sterke community.

Fors lagere milieulast

Projectleider constructies Kars Haarhuis: “Traditioneel gezien worden constructies zoals deze in beton uitgevoerd. Het meest trots ben ik op het feit dat in dit geval bewust is gestuurd op duurzaamheid, bijvoorbeeld door een kwart van het toeslagmateriaal te vervangen door granulaat uit sloopbeton. Het integrale ontwerp is volgens het BREEAM-criterium met een milieulast gerealiseerd die ten minste 10 procent lager ligt dan bij een vergelijkbaar woongebouw. De werkelijke besparing ligt nog hoger doordat in een vroeg stadium al duurzame ontwerpkeuzes zijn gemaakt, zoals dunnere vloeren. Jonas is mede hierdoor het eerste betonnen woongebouw met het BREEAM Outstanding label in Nederland.”

Woongebouw Jonas

De rijke groenvoorziening, een energie-efficiënt installatieontwerp en duurzaam materiaalgebruik maken van Jonas een gezond en licht gebouw. Kars: “Onze duurzaamheidsambitie zie je overal terug. In het natuurlijke materiaalgebruik van de afbouw, de aansluiting op het warmtenet, het gebruik van warmtepompen en pv-panelen, de maximale benutting van daglicht door een glazen dak tot aan het gebruik van hemelwater voor sanitaire doeleinden en koeling. En, ook heel bijzonder: een daktuin waar bewoners kunnen genieten van een laag stromend water op het dakglas met zicht op alle verdiepingen. Duurzaamheid zit immers ook in een gezonde leefomgeving.”

Jonas is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Aannemer was Ballast Nedam West.

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, mei 2023.

Beeld header © Sebastian van Damme