Home » Projecten » Saxion Hogeschool Apeldoorn

Saxion Hogeschool Apeldoorn

Op de voormalige plek van de Nettenfabriek heeft Saxion Apeldoorn twee opleidingen gehuisvest: Security Management en Hoger Hotelonderwijs. Een voor studenten uitermate geschikte locatie, pal naast het station, met een totaal vloeroppervlak van circa 2500 m2. In opdracht van Saxion heeft IAA architecten een project ontworpen waar nieuwbouw en oudbouw samen komen.
Saxion Apeldoorn
Opdrachtgever Saxion
Doorlooptijd 2016
Markt Onderwijsgebouwen
Team
In samenwerking met IAA Architecten
Locatie Apeldoorn
Projectomvang 2500 m2 BVO
Expertises

Constructie

Een bijna volledig glazen nieuwbouw bestaande uit 4 bouwlagen, met een L-vormige plattegrond, omarmt de meer dan 140 jaar oude Nettenfabriek. De constructie van de nieuwbouw staat volledig los van het bestaande gebouw. Tussen de nieuwbouw en oudbouw bevindt zich een atrium. Het constructieconcept bestaat uit stalen kolommen met stalen liggers, in verband met de gewenste transparantie. Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen, zijn de stalen kolommen gevuld met beton, en de liggers brandwerend geschilderd.

Duurzaamheid speelde een centrale rol in dit project: er is een demontabele constructie ontworpen en de klimaatvloer is uitgevoerd met betonkernactivering, zonder druklaag (reduce the carbon footprint). Door dit vloerconcept ontstaat een volledig droge bouw. De schijfwerking van de vloer is gewaarborgd door middel van het vullen van de kelkvoegen van de klimaatvloeren, en aan de hand van de stalen dookverbindingen van de vloer met het staatskelet.

Fundering

Het project is grotendeels gefundeerd op staal. Aan één zijde van het gebouw bevindt zich een paalfundering in verband met de bestaande bebouwing naast de nieuwbouw. Met oog op de uitvoeringsfase, zijn er kleine aanpassingen doorgevoerd in verband met een dikke funderingspoer voor een schoorsteenmast in de grond. Ook hier is rekening gehouden met de interactie met het bestaande gebouw.

Diverse rollen voor ABT

Het nieuwe gebouw biedt onderdak bieden aan ruim 900 studenten. ABT was in dit project verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, geotechnisch advies, akoestisch advies en kwaliteitstoezicht in de uitvoeringsfase. Daarnaast verzorgde ABT de uitvoeringsengineering.