Home » Markten » Onderwijsgebouwen

Onderwijsgebouwen

Earth Simulation Lab (ESL) buitenkant

Een school- of universiteitsgebouw moet in de eerste plaats een omgeving bieden die mensen, jong of oud, ondersteunt in hun leerproces. Het gebouw moet om die reden over voldoende daglicht en goede ventilatie beschikken. Daarnaast is veiligheid van belang. Universiteiten en hogescholen hebben bovendien behoefte aan huisvesting waarmee zij zich kunnen onderscheiden in een internationale onderwijsmarkt.

De ruime kennis en expertise van ABT stelt ons in staat om onderwijsorganisaties bij te staan bij het realiseren of renoveren van nieuwe of bestaande huisvesting. Naast het ontwerpen van energiezuinige en duurzame huisvesting, kan ABT onderwijsorganisaties bijstaan als het gaat om projectmanagement, conceptontwikkelingen en de realisatie van specifieke voorzieningen als laboratoria.

Duurzame onderwijsgebouwen

Onderwijsgebouwen moeten in 2050 95% minder CO2-uitstoot hebben ten opzichte van 1990. ABT helpt instellingen hun gebouwgebonden energieverbruik te reduceren door een combinatie van energiebesparing en meer inzet van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, stadsverwarming en warmtepompen.

Projecten

Het Eearth Simulation Lab (ESL) is een mooi voorbeeld van een circulair onderwijsgebouw. Het zit in een voormalig laboratorium, dat volledig gestript is. ABT was verantwoordelijk voor het ontwerp. Met het BREEAM Excellent label is het ESL klaar voor de toekomst! Soms komt het voor dat een nieuwbouwproject niet met het bestaande BREEAM keurmerk kan worden beoordeeld. Dan is maatwerk geboden en spreekt men over een Bespoke-traject. Bij de Béta Campus, de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in Leiden was dit het geval, door onder andere de specifieke eisen van de laboratoria. Het project heeft een BREEAM very-good certificaat ontvangen.