Home » Projecten » Stadhuis Den Helder

Stadhuis Den Helder

In september 2023 opende het nieuwe stadhuis van Den Helder op de marinewerf Willemsoord. Dit nieuwe ‘Huis van de Stad’ is gerealiseerd in twee oude pakhuizen op de marinewerf. Het is een ontwerp van Van Hoogevest Architecten en Office Winhov. ABT adviseerde op het gebied van constructie en geotechniek.
Stadhuis Den Helder
Opdrachtgever Ontwikkelmaatschappij Zeestad CV
Doorlooptijd 2020-2023
Markt Overheidsgebouwen
Team
In samenwerking met Office Winhov Van Hoogevest Architecten, bbn adviseurs
Locatie Den Helder
Expertises

Behoud van de cultuurhistorische waarde van deze historische gebouwen in hun nautische omgeving was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Met de komst van het stadhuis op de marinewerf is een grote impuls gegeven aan de consolidatie van het gebied als karakteristiek onderdeel van de stad. Bij deze transformatie zijn twee historische gebouwen, de neoclassicistische mastenloods en de naoorlogse zeilmakerij, omgevormd tot een ensemble van twee eigenzinnige bestuursgebouwen.

Gebouw 72 en gebouw 66

De werf, gebouwd in opdracht van Napoleon, was vanaf 1822 standplaats van de Koninklijke Marine en onderdeel van de Stelling Den Helder. De 40 hectare grote rijkswerf was altijd een afgesloten gebied. Dat veranderde pas in 1995, toen de Koninklijke Marine de rijkswerf verruilde voor de Nieuwe Haven.

Gebouw 72, de voormalige zeilmakerij uit 1949, is een herkenbaar baken in de nautische activiteiten op de werf. De nieuwe werkruimten liggen rond een vide in het hart van het gebouw. Voor dit ontwerp was het kenmerkende betonnen casco het uitgangspunt. De van oorsprong pragmatische invulling van de gevels is vervangen door een transparante invulling die uitdrukking geeft aan het publieke karakter van het gebouw.

Gebouw 66, een mastenloods uit 1826, is een rijksmonument. Het gebouw vormt de verbinding tussen de zuidelijke kade en de centrale ruimte van de werf. De monumentale houten kapconstructie bepaalt het karakter van de binnenstraat waarlangs de publieksbalies, de raadzaal en trouwzaal en het vergadercentrum zijn geplaatst.

Stadhuis Den Helder

Constructie met respect voor historie

In de mastenloods springt de bijzondere houten draagconstructie in het oog. Deze bestaat uit geschoorde standvinken onder een gordingenkap. Nieuwe daklichten maken de monumentale houtconstructie weer zichtbaar, inclusief de op het hout geschreven namen van de wervianen die hier ooit werkten. De wanden zijn waar mogelijk los geplaatst van de oorspronkelijke houtconstructie. De panelen zijn qua kleur afgestemd op het palet van de kust en hebben een akoestische functie. Alle installaties zijn zorgvuldig weggewerkt in de vloeren en de holle wanden van de mastenloods. De zeilmakerij heeft van oorsprong een beeldbepalend betoncasco. Deze is nu ingevuld met een nieuwe, hoogwaardige stalen gevel met grote ramen.

Toekomstbestendig

Bij de herontwikkeling van beide gebouwen was veel oog voor verduurzaming. Zo is het nieuwe stadhuis voorzien van een eigen Warmte Koude Opslag (WKO). Verder is het dak van de zeilmakerij volledig bekleed met zonnepanelen. Daarnaast zijn beide gebouwen, waar mogelijk met behoud van de monumentale waarden, voorzien van geoptimaliseerd isolatie. De zeilmakerij is hiermee een energieneutraal gebouw.

Awards

In mei 2024 won het stadhuis Den Helder de eerste prijs als beste gebouw van het jaar, in de categorie meest stimulerende omgeving. Later die maand won het gebouw de Herengracht Industrie Prijs Amsterdam. Ook is het stadhuis genomineerd voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024 en de NRP Gulden Feniks en de ARC24 Awards.

Beelden © Twan Schermer / bbn adviseurs