Home » Kennisgebieden » Geotechniek

Geotechniek

Mauritshuis Den haag buitenkant

Onze geotechnici houden zich dagelijks bezig met vraagstukken rondom funderingstechnieken, ondergronds bouwen, infrastructuur en waterveiligheid. Hierbij staan vragen centraal als: welke funderingsmethode is het meest geschikt, rekening houdend met factoren als de ondergrond en de omgeving, de beschikbaarheid van bouwstoffen en hun impact op het milieu, alsook maakbaarheid en kosten? Of ze buigen zich over kwesties zoals: welke technieken kan ik toepassen of ontwikkelen om de stabiliteit van waterkeringen te verbeteren zodat deze voldoen aan de veiligheidsnormen, met aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit voor omwonenden, flora en fauna?

Doordat ABT eigen geotechnici in huis heeft, zijn we sterk in het maken van een integraal ontwerp waarbij de geotechnische aspecten bij aanvang van een project meteen worden meegenomen. Door de goede interactie tussen onze teams van geotechniek en constructies, spreken we elkaars taal en begrijpen we welke gevolgen een bepaalde keuze in het ontwerp heeft.

Funderingstechniek en ondergronds bouwen

Ruimte wordt schaarser, zeker in de binnenstedelijke omgeving. Hierdoor willen we niet alleen steeds hoger bouwen, maar moet ook ondergronds meer ruimte worden gerealiseerd. Ondergronds bouwen kost veel beton en heeft daardoor een hoge milieu-impact. Door het uitvoeren van een quickscan kunnen we in een vroeg stadium een optimaal ontwerp kiezen voor de fundering en kelder. Hierin kunnen we aspecten als ruimtegebruik, impact voor de omgeving, duurzaamheid (o.a. materiaalgebruik) en kosten meenemen.

Kennis van funderingstechnieken en ondergronds bouwen wordt ook volop ingezet bij de realisatie van infrastructuur, waaronder de fundamenten van verkeers- en spoorbruggen en voor het ontwerp van onderdoorgangen en verdiepte ligging van wegen.

Duurzaamheid en automatisering

Bij Windbase, dochteronderneming van ABT, maken we gebruik van in eigen huis ontwikkelde software om windturbinefunderingen te ontwerpen. Hiermee kunnen we in de voorontwerpfase in korte tijd honderden varianten doorrekenen met verschillende afmetingen van het funderingsblok in combinatie met verschillende paalsystemen en -configuraties. Door hier vervolgens de gegevens uit de geomilieudatabase aan te koppelen kunnen we in een vroeg stadium de fundaties kiezen die goed presteren qua kosten en duurzaamheid.

Automatisering wordt binnen ABT ook volop ingezet voor het ontwerp van waterkeringen, bedrijfsvloeren en fundamenten in de spoorbaan voor bovenleidingdraagconstructies en geluidsschermen.

Beeld © Luuk Kramer

Projecten

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei

Aan de Nijmeegse Waalkade realiseerden vijf partners, samen met de gemeente Nijmegen, Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei. Het project maakte deel uit van de revitalisering van de Waalkade. Blikvanger van het project is een grote uitkragende volledig glazen erker.
Dijkversterking Kinderdijk – Schoonhovenseveer

Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer

Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer

Een omvangrijke dijkversterking doorlopen van tender tot en met oplevering: een unieke ervaring die ABT opdeed tijdens de dijkversterking tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer. ABT was verantwoordelijk voor hoogwaardige geotechnische berekeningen, verificatie en validatie van het volledige ontwerpproces, risicomanagement en uitvoeringsbegeleiding. Onze focus lag op de interactie tussen constructies en de dijk.
Dijkversterking MOOK

Dijkversterking Mook

Dijkversterking Mook

Gedurende de looptijd van deze dijkversterking bij Mook in Limburg is in Nederland de overstromingskansbenadering ingevoerd. Waterschap Limburg heeft ons gevraagd de doorgaande, gewapende CSM-wand ten behoeve van macrostabiliteit te toetsen volgens het WBI-2017.

Dijkversterking stad Tiel

Dijkversterking stad Tiel

Een puzzel van palen, ankers en krachten! Zo kun je de damwandconstructie van deeltraject 3B (DT3B) bij Stad Tiel beschrijven. Om de stad Tiel beter te beschermen tegen hoog water wordt de dijk tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Inundatiekanaal (constructief) versterkt. In opdracht van FPH Ploegmakers werkte ABT de engineering van het project Dijkversterking stad Tiel uit tot een uitvoeringsontwerp.

DOMunder

DOMunder

In het hart van Utrecht zijn de overblijfselen van 2000 jaar Nederlandse geschiedenis verborgen onder het Domplein. Het nieuwe ondergrondse publiekscentrum DOMunder biedt bezoekers de kans de fascinerende Utrechtse historie ondergronds te beleven. Archeologische overblijfselen zijn zichtbaar en zelfs aan te raken. Op 2 juni 2014 opende deze unieke plek haar deuren.

Fenixloodsen Rotterdam Katendrecht

Fenixloodsen Rotterdam Katendrecht

In de Rotterdamse wijk Katendrecht, aan de Rijnhaven, staan de Fenixloodsen. Omstreeks 1920 waren dit de grootste havenopslagloodsen van de wereld. In opdracht van Heijmans Vastgoed B.V. ontwikkelde Mei architects and planners in en boven 'Fenixloods 1' een gemengd programma met woningen, opleidingen, retail en een parkeergarage.
Forum Groningen dronebeeld

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groningen is een iconisch cultureel complex bestaande elf bouwlagen. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met vijf kelderlagen die uit circa vierhonderd parkeerplaatsen en 1.500 fietsstalplaatsen bestaat. ABT speelde een belangrijke rol in het waarmaken van de uitgangspunten van het architectonisch concept.
Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland is begonnen met de bouw van een nieuw, duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuisgebouw naast het huidige Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het nieuwe gebouw, dat opent in 2026, faciliteert de zorgvernieuwing en is compacter, flexibeler en duurzamer. ABT is op vele vlakken betrokken als adviseur: op het gebied van geotechniek, constructies, directievoering, bouwfysica en akoestiek, en coördinatie van de monitoring.
Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is met zijn schilderijen, zoals het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en de Anatomische les van Rembrandt, een belangrijke toeristische trekpleister in Den Haag. In opdracht van Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis Den Haag, ontwierp Hans van Heeswijk architecten een royale ondergrondse entreehal die het Mauritshuis verbindt met het tegenoverliggend pand aan het Plein.
Hilton Amsterdam Airport Hotel

Hilton Amsterdam Airport Hotel

Hilton Amsterdam Airport Hotel

In 2016 werd de nieuwbouw van het Hilton Amsterdam Airport Hotel opgeleverd. Deze omvat 433 hotelkamers, een restaurant, een spa en fitness, en een conferentiecentrum. Onder het hotel zit een éénlaagse parkeergarage en via een traverse heeft het hotel een directe verbinding met Schiphol. Het nieuwe Hilton sluit tevens aan op het WTC.
Montevideo

Montevideo

Montevideo

Op de Wilhelminapier is één van de hoogste woon-/ werktorens van Nederland gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit 44 verdiepingen en bevat 192 woningen met 54 verschillende woontypes. ABT was verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie en geotechnische advisering.
Museum Prinsenhof - BiermanHenket

Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof

Het monumentale Prinsenhof, met daarin Museum Prinsenhof Delft, wordt verbouwd. Het museum wordt aantrekkelijk en eigentijds. Ook wordt het Rijksmonumentale complex verduurzaamd en krijgt het een hoogwaardig museumklimaat. Binnen het ontwerpteam verzorgt ABT de geotechnische en constructieve advisering.

NewCold vrieshuis

NewCold vrieshuis

Een vrieshuis ontworpen als een geïntegreerde machine: dat is de innovatieve, nieuw te bouwen logistieke locatie van NewCold in Dinteloord. Het past in een strategie van extreme efficiëntie en duurzaamheid. De eerste heipalen zijn in 2024 geslagen, het gebouw wordt opgeleverd in 2025. ABT werkt met vijf zusterbedrijven van Oosterhoff aan het integrale ontwerp van dit uitdagende project.
Nieuwe Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Nieuwe Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Nieuwe Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Vanaf eind 2017 vormt het Nieuwe Universiteitsgebouw het kloppend hart van de VU campus in Amsterdam. Hier werken de twee grote universiteiten VU en UvA van Amsterdam samen aan een betere toekomst. In het flexibele en duurzame gebouw zitten ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en cultuur elkaar afwisselen. ABT leverde integrale expertise op het gebied van de disciplines bouwkunde, constructie, geotechniek en bouwmanagement.
Rabobank Utrecht

Rabobank Utrecht

Rabobank Utrecht

Het bestuurscentrum van Rabobank in Utrecht is ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit twee praktisch onafhankelijke torens die slechts door enkele loopbruggen met elkaar verbonden zouden worden. Constructief gezien bleek dit niet handig. In beide torens zou namelijk veel ruimte verloren gaan aan de noodzakelijke extra stabiliserende elementen.
Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

In de nieuwe rechtbank in Amsterdam komen drie werelden samen, die tegelijkertijd strikt gescheiden moeten blijven: de rechterlijke macht, de gehechten en de bezoekers. Als onderdeel van consortium NACH (New Amsterdam Court House) tekende ABT voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van dit imposante gebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam. Een icoon bouw je samen!
Binnenhof Circulaire gebouwen en infrastructuur nu

Renovatie Binnenhof

Renovatie Binnenhof

De grootschalige renovatie van het Binnenhof is in volle gang. Het kloppende hart van onze democratie wordt aangepast aan de eisen van de nieuwe tijd. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verzorgt ABT de constructieve, geotechnische en bouwkundige uitwerking voor de gebouwdelen van de Raad van State, en de constructieve en geotechnische uitwerking voor de gebouwdelen van de Eerste Kamer.
Saxion Apeldoorn

Saxion Hogeschool Apeldoorn

Saxion Hogeschool Apeldoorn

Op de voormalige plek van de Nettenfabriek heeft Saxion Apeldoorn twee opleidingen gehuisvest: Security Management en Hoger Hotelonderwijs. Een voor studenten uitermate geschikte locatie, pal naast het station, met een totaal vloeroppervlak van circa 2500 m2. In opdracht van Saxion heeft IAA architecten een project ontworpen waar nieuwbouw en oudbouw samen komen.
Saxion Hogeschool Deventer

Saxion Hogeschool Deventer

Saxion Hogeschool Deventer

Samen met IAA Architecten in Enschede en ingenieursbureau Arup in Amsterdam heeft ABT de uitbreiding van de Saxion Hogeschool in Deventer ontworpen. Het project is volgens Building Information Modelling (BIM) tot stand gekomen, waarbij de architect en ABT samenwerkten in hetzelfde tekenmodel.
Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede

In het midden van hartje Enschede, ligt het nieuwe ambitieuze onderwijsgebouw Saxion. Dit gebouw biedt anno 2015 onderdak aan diverse technische labs, de Pabo, algemene onderwijsruimten en de allereerste LEGO Education Innovation Studio.

Sportcampus Zuiderpark

Sportcampus Zuiderpark

Op de plaats van het voormalige voetbalstadion van ADO Den Haag is Sportcampus Zuiderpark gebouwd. Het gebouw omvat onder andere een topsporthal, een dubbele breedte sporthal, een turnhal en lesruimten voor de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.
Schiphol Terminal

Terminal Schiphol

Terminal Schiphol

Schiphol kwam in 2017 met de vraag hoe een nieuwe terminal, volledig geïntegreerd in de bestaande luchthaven, eruit zou kunnen zien. Het 'Eén Terminal-concept' stond daarin voorop; de luchthaven is geen verzameling van min of meer op zichzelf staande terminals, maar een compacte eenheid met alle faciliteiten onder één dak. Het ontwerp draagt bij aan een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, duurzaamheid en is toekomstbestendig.

Wisperweide

Wisperweide

Een ontwerp dat uitzonderlijk hoge duurzaamheidsambities waarmaakt. Dat is de nieuw te ontwikkelen Wisperweide in Weesp, de eerste school die wordt gerealiseerd binnen het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen Amsterdam. Het schoolgebouw is Paris Proof, losmaakbaar en biobased. Het is een voorbeeld voor de circulaire ambities van de gemeente Amsterdam. ABT was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de toegepaste HoutKern Bouwmethode.

Ziggo Dome

Ziggo Dome

De Ziggo Dome, vernoemd naar de gelijknamige landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten, trekt jaarlijks 700.000 tot een miljoen bezoekers. De wens bij het realiseren ervan? De Ziggo Dome moest in alles muziek ademen en de perfecte live-beleving bieden aan bezoekers. ABT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de constructie en de geotechniek.
Stadhuis Den Helder

Stadhuis Den Helder

Stadhuis Den Helder

In september 2023 opende het nieuwe stadhuis van Den Helder op de marinewerf Willemsoord. Dit nieuwe ‘Huis van de Stad’ is gerealiseerd in twee oude pakhuizen op de marinewerf. Het is een ontwerp van Van Hoogevest Architecten en Office Winhov. ABT adviseerde op het gebied van constructie en geotechniek.
Windpark Oostpolderdijk, credits onbekend

Windpark Oostpolderdijk

Windpark Oostpolderdijk

Als meekoppelkans bij de Dijkversterking Eemshaven – Delfzijl ontwikkelde RWE Windpower Netherlands het windpark Oostpolderdijk: drie windturbines op de zeedijk ten zuiden van Eemshaven. Een unieke uitdaging waar geen standaard aanpak voor bestond. ABT heeft dit project, samen met Arcadis, Adcim en ons dochterbedrijf WINDBASE, gerealiseerd.
Entree Rijnstate ziekenhuis

Entreegebouw ziekenhuis Rijnstate

Entreegebouw ziekenhuis Rijnstate

Hét visitekaartje: zo kunnen we de nieuwe entree van het Rijstate ziekenhuis gerust noemen. Daarnaast is het voor het grote publiek een mooie manier om kennis te maken met houtconstructies. Ondanks zijn geringe omvang toont het project alle aspecten van geslaagde houtbouw: schoonheid, duurzaamheid en vakmanschap komen hier bij elkaar. ABT verzorgde het constructief advies.