Home » Projecten » Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer

Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer

Een omvangrijke dijkversterking doorlopen van tender tot en met oplevering: een unieke ervaring die ABT opdeed tijdens de dijkversterking tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer. ABT was verantwoordelijk voor hoogwaardige geotechnische berekeningen, verificatie en validatie van het volledige ontwerpproces, risicomanagement en uitvoeringsbegeleiding. Onze focus lag op de interactie tussen constructies en de dijk.
Dijkversterking Kinderdijk – Schoonhovenseveer
Opdrachtgever Waterschap Rivierenland
Doorlooptijd 2013-2018
Markt Waterveiligheid
Team
In samenwerking met Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (bestaande uit Mourik Infra en Besix)
Locatie Kinderdijk-Schoonhovenseveer
Projectomvang 17,5 km
Expertises

Uitdagend project

Tijdens de veiligheidstoetsing in 2007 bleek dat de dijk op de zuidelijke oever van de Lek tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer op een groot gedeelte niet voldeed aan de veiligheidsnormen. De belangrijkste werkzaamheden waren het versterken van de binnen- en buitentaluds van de dijk, omdat deze anders bij hoogwater dreigden te bezwijken onder de waterdruk. De dijkversterking op dit traject was een uitdaging vanwege de extreem slappe veenachtige ondergrond en de vele woningen en bedrijven langs de dijk. Hierdoor speelde omgevingsbeïnvloeding een belangrijke rol. Een special binnen dit project was het opvijzelen van twee woningen tot wel 1 meter (na het uitvoeren van funderingsherstel), om de dijkversterking mogelijk te maken.

Dijkversterking Kinderdijk – Schoonhovenseveer
Dijkversterking Kinderdijk – Schoonhovenseveer

Slimme oplossing

Om langs de (monumentale) bebouwing de zware langsconstructies tot grote diepte aan te kunnen brengen, bedacht ABT een palenwand met vrijstaande grote diameter boorpalen. Met deze oplossing bespaarden we tot 50% materiaalgebruik ten opzichte van een conventioneel doorgaande langsconstructie. Om de betrouwbaarheid van de oplossing te onderbouwen, voerden we een reeks 3D-analyses uit, met soms verrassende uitkomsten. Hierdoor konden we Waterschap Rivierenland verbeteringen aanreiken voor de destijds vigerende ontwerprichtlijn “Langsconstructies in dijken”.

Optimale inpasbaarheid

Bij een groot aantal woningen hebben we de interactie tussen tijdsafhankelijke vervorming van de ondergrond en het constructieve gedrag van de paalfundering in de tijd beschouwd. Hierdoor verbeterde de inpasbaarheid van de woningen in het landschap significant. Het alternatief was namelijk het plaatsen van een stalen damwand rondom de woningen en niemand woont graag in een “badkuip”.

Omdat ontwerpen meer is dan alleen rekenen, hebben we ook de bijbehorende verificatie en validatie van het ontwerp verzorgd. Daarnaast waren we het verlengstuk van het ontwerpteam in de uitvoering, verzorgden we de site-engineering.