Home » Projecten » Terminal Schiphol

Terminal Schiphol

Schiphol kwam in 2017 met de vraag hoe een nieuwe terminal, volledig geïntegreerd in de bestaande luchthaven, eruit zou kunnen zien. Het 'Eén Terminal-concept' stond daarin voorop; de luchthaven is geen verzameling van min of meer op zichzelf staande terminals, maar een compacte eenheid met alle faciliteiten onder één dak. Het ontwerp draagt bij aan een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, duurzaamheid en is toekomstbestendig.
Schiphol Terminal
Opdrachtgever SNBV
Doorlooptijd Vanaf 2017
Team
In samenwerking met I.s.m. onze KL AIR partners KAAN architecten, Estudio Lamela en INECO
Locatie Amsterdam
Projectomvang 100.500 m2

Functionaliteit

Functionaliteit heeft prioriteit. Elke dag zullen zeer veel reizigers hun weg moeten vinden door de terminal van of naar hun vliegtuig. Hierbij staat de beleving van de reiziger centraal: overvloedig daglicht, een grote ruimtelijkheid (één grote ruimte, zonder kolommen of obstakels) en een heldere indeling maken oriënteren eenvoudiger en hebben een kalmerend effect op de reiziger. Hij of zij hoeft zich niet af te vragen waar hij moet zijn en wat hij moet doen, dat wijst zichzelf. Zo is de incheck opgetild naar mezzanine-niveau, waar ook de security-controle zich bevindt. Beneden ben je dus gewoon bezoeker van de luchthaven, boven ben je reiziger.

Duurzaam

Een groot aantal maatregelen maakt de terminal duurzaam. Zo is de overweldigende toetreding van daglicht niet alleen goed voor de beleving, maar is er ook bijna geen energie meer nodig voor de verlichting. Twee groene patio’s dragen bij aan schone lucht en regenwater wordt hergebruikt. De energie die de zonnecellen opwekken wordt niet eerst omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, maar komt terecht in een smart grid. Daar kunnen zowel Schiphol als bezoekers direct gebruik van maken, bijvoorbeeld om hun smartphones op te laden. De isolatie is uitmuntend en er wordt weloverwogen geventileerd.

Constructie

Ook de constructie is duurzaam, ten eerste doordat die de ruimte flexibel indeelbaar maakt en daarmee toekomstbestendig. Daarnaast is de hoeveelheid benodigde materialen geminimaliseerd. Zo is er bespaard op staal in de dakconstructie middels geavanceerd rekenwerk. Ook is er gekozen voor materialen die weinig CO2 uitstoten, die herbruikbaar zijn en die natuurlijk zijn.

Vernieuwing en renovatie bagagekelders

Schiphol start met de vernieuwing, renovatie en het verder innoveren van de bagagekelders. Daarbij wordt onder meer de bouw van een nieuwe bagagekelder inclusief afhandelingssysteem voorbereid. Met de bouw van deze nieuwe bagagekelder wordt het mogelijk het bestaande bagagesysteem te vervangen, zonder dat luchtvaartmaatschappijen en reizigers daar hinder van ondervinden. Met de bouw van de nieuwe bagagekelder en de renovatie van de bestaande kelder verbeteren de operationele continuïteit en de arbeidsomstandigheden van bagagemedewerkers. Dit jaar (2023) zal de aanbesteding voor de bouw van de bagagekelder starten. De verwachting is dat de start van de bouw in 2026 begint.

De nieuwe bagagekelder komt op de plek waar een eventuele nieuwe terminal gebouwd kan worden. Over de bouw van een nieuwe terminal is nog geen besluit genomen. Om de optie wel open te houden, wordt er samen met ontwerpteam KL AIR (een consortium van Kaan architecten, Estudio Lamela, ABT en Ineco) een integraal schetsontwerp gemaakt. Dit betekent dat in het ontwerp rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van het bouwen van een nieuwe terminal op het dak van de nieuwe bagagekelder.

Rol ABT

Het winnende ontwerp voor de terminal komt uit de koker van KL AIR. Een integraal team met afgevaardigden van de betrokken partners ontwikkelde, op locatie bij KAAN, in recordtijd het winnende ontwerp. ABT is integraal verantwoordelijk voor de engineering en duurzaamheid van het project en adviseert daarbij over de installaties, constructie, geotechniek, bouwfysica, gevelengineering, duurzaamheid én het plan van aanpak en de bijbehorende methodieken.