Home » Projecten » Renovatie De Droogbak

Renovatie De Droogbak

Het majestueuze pand De Droogbak is een regelrechte blikvanger. Het ligt ook nog eens op een absolute AA-locatie, direct westelijk van het Centraal Station in Amsterdam. Dit fraaie 19e-eeuwse kantoorgebouw kreeg in anderhalf jaar tijd een bijzondere make-over. ABT verzorgde de integrale bouwtechnische advisering.
De Droogbak
Opdrachtgever Allianz
Doorlooptijd 2019 - 2021
Markt Commercieel vastgoed
Team
In samenwerking met KCAP architects & planners, Heijmans, Fokkema & Partners
Locatie Amsterdam
Projectomvang 11.750 m² BVO
Expertises

Voldoen aan toekomstbestendige maatstaven

De Droogbak dateert van 1884, is 11.750 m2 groot en werd in neorenaissancestijl gebouwd als hoofdkantoor van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Begin deze eeuw is het gebouw grootschalig gerestaureerd en kreeg het de status van Rijksmonument. Echter, om het pand aan toekomstbestendige maatstaven voor gebruikscomfort, veiligheid en klimaat te laten voldoen, waren ruimtelijke, functionele en technische aanpassingen nodig. Die ingrepen werden ook zeer gewenst door de huurder, het internationaal opererende advocatenkantoor Clifford Chance.

De Droogbak

Duidelijkheid via ABT-quickscan

Eigenaar Allianz schakelde KCAP architects & planners in voor het ontwerp. ABT verzorgde op verzoek van KCAP de integrale bouwtechnische advisering. De belangrijkste doelstelling was het optimaal faciliteren van de mensen die in het gebouw werken. ABT gaf al vroeg in het traject via quickscan aan wat er mogelijk was, hoe dat zou moeten en wat het ongeveer ging kosten.

In samenhang

In de quickscan registreerden we de conditie van bouwdelen, inventariseerden we de constructieve, bouwfysische en energetische kwaliteit en beoordeelden we de prestaties ten aanzien van regelgeving en brandveiligheid. Door alles integraal en in samenhang te bekijken, legde ABT samen met KCAP een goede basis neer voor de uitgangspunten van het ontwerp.

De Droogbak

Het Atrium

Belangrijk in het ontwerp was de centrale rol van het atrium. Meerdere routes, onder meer via een nieuw aangelegde trap naar de eerste verdieping, leiden nu naar het atrium, de grote ‘binnenplaats’ van het vierkante gebouw. Het atrium fungeert zo veel meer dan daarvoor als ontmoetingsplaats en ontvangstruimte, een uitdrukkelijke wens van de gebruiker. Geluidsabsorberende baffles kregen een plek onder het glazen dak en geluidswerende panelen werden weggewerkt in wanden. De akoestiek is er nu vele malen beter dan voorheen.

Monumentale spantstructuur De Droogbak

Ook werden in de gangen oude ‘klapperende’ houten vloeren vervangen door een geluidsarme vloer. Op de verkamerde zolder werd de herinrichting van twintig jaar geleden gesloopt, wat een nieuwe indeling met open kantoorvelden mogelijk maakte. In de noord- en zuidvleugel werden plafondvelden verhoogd om meer ruimtelijke kwaliteit te krijgen en de karakteristieke monumentale spantstructuur zichtbaar te maken. Het bedrijfsrestaurant in de kelder is vergroot en vernieuwd. De trap daarnaartoe en het verbreden van de toegang naar het vergadercentrum vormden een echte constructieve uitdaging; die moesten dwars door een betonnen balk heen.

 

De Droogbak

 Klimatologisch verbeteringen

Ook werd het pand klimatologisch sterk verbeterd door een reeks aanpassingen aan de installaties. De keuze viel op het slim en circulair reviseren van de nog goed functionerende bestaande infrastructuur en installatieonderdelen. Verder werd er een nieuwe laag akoestische plafonds onder de (gedeeltelijk) monumentale plafonds toegevoegd om de akoestische kwaliteit te verbeteren, wat ook meer mogelijkheden voor nieuwe verlichting bood. Daarbij kreeg het team ondersteuning van een interieurarchitect Fokkema & Partners. Bij alles wat werd gedaan, is tegelijk de brandveiligheid verbeterd en achterstallig groot onderhoud meegenomen. Het resultaat? Een inspirerende en toekomstbestendige werkomgeving.