Home » Impact » Circulair in de toekomst » Gebruikerscomfort

Gebruikerscomfort

Of een gebouw duurzaam en comfortabel is hangt af van veel verschillende factoren. Bij ABT kijken we hier vanuit een breed spectrum naar. Duurzaamheidsaspecten zoals het energiegebruik, materiaal, circulariteit, de catering en mobiliteit zijn belangrijk in onze ontwerpen. Echter, boven al deze aspecten staat het gebruikerscomfort. Een gebouw moet naadloos aansluiten op de functie die het heeft. Dit is soms heel generiek zoals een flexibel kantoorgebouw en soms heel specifiek zoals een theater of museum. Het is pas echt duurzaam als het veelvuldig en met veel plezier wordt gebruikt.

Bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid

Specifieke gebouwen

Bij specifieke gebouwen blijft de functie over vele jaren gelijk. Er zijn weinig wijzigingen. Dit maakt dat er anders wordt omgegaan met het materiaalgebruik en de circulariteit ervan. Er wordt gekozen voor materialen die een lange levensduur hebben en geheel worden opgebruikt. De ruimten en bijbehorende installaties worden toegespitst op de gebruikers en volledig geoptimaliseerd.

Museum of Contemporary Art

Het nieuwe Museum of Contemporary Art in Amsterdam wordt ontworpen voor 150 jaar. Alle keuzes worden integraal over de volledige levensduur gemaakt. Zo hebben we zorgvuldig per gebouwdeel nagedacht over de constructie waarbij embodied energie, energiegebruik en exploitatie in kaart is gebracht.

Generieke gebouwen

Voor generieke gebouwen hanteren we een hele andere benadering. We weten dat het gebruik van kantoorvastgoed zeker iedere tien jaar wijzigt, waarom dan een vast minimaal installatieconcept maken? Door modulaire, generieke oplossingen te hanteren maken we flexibel (her)gebruik mogelijk en realiseren we een verhoogd comfort.

Rechtbank Amsterdam

In de nieuwe Rechtbank Amsterdam wordt de lucht gedistribueerd door middel van grote luchtkanalen die een ring vormen. Door het hele gebouw kan er op de ring worden aangesloten. De ring is overal gelijk in grootte. De capaciteit is dus overal toereikend. Wanneer er iets wijzigt in het gebouw wordt het luchtsysteem niet verstoord en blijft het hele gebouw comfortabel. Het systeem heeft een simpele maar zeer doeltreffende, gebruiksvriendelijke regeling. Hetzelfde principe is toegepast in de nieuwbouw Science Campus Leiden.

Zorgvuldig nadenken over gebruik en slim engineeren brengt bruikbare, duurzame en comfortabele gebouwen. Nu en in de toekomst.

Meer weten over gebruikerscomfort in een bestaand of nieuw gebouw? Neem contact op met een van onze specialisten.

Projecten

Erasmus Medisch Centrum

Erasmus Medisch Centrum

Meer dan 8 jaar is er hard gewerkt aan het nieuwe state-of-the-art universitair ziekenhuis met een oppervlakte van 207.000 m2. Op de plek van het bestaande ziekenhuis is een volledig nieuw Erasmus MC gerealiseerd waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. ABT werkte hierbij als technisch ontwerper in opdracht van EGM architecten bv en was verantwoordelijk voor het bouwmanagement.
Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam

In de nieuwe rechtbank in Amsterdam komen drie werelden samen, die tegelijkertijd strikt gescheiden moeten blijven: de rechterlijke macht, de gehechten en de bezoekers. Als onderdeel van consortium NACH (New Amsterdam Court House) tekende ABT voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van dit imposante gebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam. Een icoon bouw je samen!

Renovatie Ca-gebouw Erasmus Medisch Centrum

Renovatie Ca-gebouw Erasmus Medisch Centrum

De renovatie van het Ca-gebouw was in meerdere opzichten complex: door de bestaande infrastructuur, de gefaseerde verbouwing waarbij het gebouw steeds deels 24/7 in gebruik bleef én de ingeklemde ligging. ABT was als technisch ontwerper betrokken vanaf de ontwerpfase, tot en met bestek en aanbesteding. Ook hadden wij, van de uitvoeringsvoorbereiding tot en met de oplevering en nazorg, de rol van bouwmanager/hoofddirectievoerder.

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Science Campus Fase 2A – Gorlaeus gebouw Universiteit Leiden

Een inspirerend gebouw op de Science Campus waarin studenten en docenten zich comfortabel en prettig voelen. Dat is het Gorlaeus gebouw op het Leiden Bio Science Park. Het gebouw van Universiteit Leiden is nu uitgebreid met een nieuw bouwdeel, Science Campus Fase 2A.

Wisperweide

Wisperweide

Een ontwerp dat uitzonderlijk hoge duurzaamheidsambities waarmaakt. Dat is de nieuw te ontwikkelen Wisperweide in Weesp, de eerste school die wordt gerealiseerd binnen het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen Amsterdam. Het schoolgebouw is Paris Proof, losmaakbaar en biobased. Het is een voorbeeld voor de circulaire ambities van de gemeente Amsterdam. ABT was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de toegepaste HoutKern Bouwmethode.

World Trade Center Utrecht

World Trade Center Utrecht

Met de oplevering van het nieuwe World Trade Center (WTC) is de skyline van Utrecht verder uitgebreid. Een grootschalige aanpak van het stationsgebied creëerde ruimte voor een WTC aan het vernieuwde Jaarbeursplein, direct naast Utrecht Centraal Station. ABT was betrokken als bouwkundig ingenieur bij dit pronkstuk in het hart van de stad.
De Droogbak

Renovatie De Droogbak

Renovatie De Droogbak

Het majestueuze pand De Droogbak is een regelrechte blikvanger. Het ligt ook nog eens op een absolute AA-locatie, direct westelijk van het Centraal Station in Amsterdam. Dit fraaie 19e-eeuwse kantoorgebouw kreeg in anderhalf jaar tijd een bijzondere make-over. ABT verzorgde de integrale bouwtechnische advisering.
NIO House Amsterdam

NIO House Amsterdam

NIO House Amsterdam

In het iconische Metzgebouw aan de Leidsestraat in Amsterdam opende in mei 2024 het tweede NIO House in Nederland. Deze flagshipstore is met 2700 m2 de grootste van Europa. Het interieurontwerp is van MVRDV. ABT adviseerde op gebied van ontwerpmanagement, bouwfysica, installatieontwerp en brandveiligheid.