Home » Projecten » Staatsman

Staatsman

Het Statenzaalcomplex van het voormalige provinciehuis in Zwolle is volledig verbouwd tot grand-café, hotel en hostel Staatsman. In opdracht van Gemeente Zwolle voerde ABT de haalbaarheidsstudie uit naar de verduurzaming van het monumentale pand. In de ontwerpfases volgend op deze studie was ABT verantwoordelijk voor de bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek, elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en de bouwkosten advisering.
Staatsman
Opdrachtgever Gemeente Zwolle
Doorlooptijd 2019-2023
Markt Commercieel vastgoed
Team
In samenwerking met 19 Het Atelier
Locatie Zwolle
Projectomvang 1960m² BVO
Expertises

Het Rijksmonument uit 1897 kwam in 2016 beschikbaar voor herbestemming. Een samenwerking tussen De Horecamannen en de eigenaren van de Pelsertoren leidde tot een nieuwe bestemming van het Statenzaalgebouw: een hotel met 7 zeer luxe hotelkamers en een hostel met 24 slaapplekken, met op de begane grond een grand-café. Architectenbureau 19 Het Atelier maakte het architectonisch ontwerp.

De Staatsman opende in 2023 haar deuren voor gasten.

Staatsman
Beeld © Kasper Veenstra

Duurzaamheidsambities

Tijdens de ontwerpfases is zoveel mogelijk gestuurd op de duurzaamheidsambities met het behoud van de monumentale waarden van het pand. De verduurzaming van het gebouw was een uitdaging. Ewoud Heijink, bouwkundige bij ABT: “We hebben hier te maken met eisen op het gebied van monumentenzorg. Dat betekende dat we niets aan de buitenkant mochten veranderen, maar ook binnen niet op veel plaatsen, bijvoorbeeld de lambrisering op de begane grond. Een deel van de ramen hebben we wel kunnen verbeteren, maar dan wel met achterzetramen. Maar voor de ruimten met glas-in-lood ramen, zoals de Statenzaal en het grand-café, is dat ook niet mogelijk.”

Hybride opwekkingssysteem

Om de mogelijkheden voor verduurzaming in kaart te brengen, heeft ABT een integrale haalbaarheidsstudie uitgevoerd. De oplossingen voor de verschillende gebouwdelen variëren. Voor het gehele gebouw is gekozen voor een hybride opwekkingssysteem vanwege het behoud van de monumentale elementen. Deze keuze komt voort uit het samenspel tussen de soms beperkte mogelijkheden tot het verbeteren van de thermische schil en de monumentale radiatoren die we moesten behouden.

Plattegrond Staatsman

Hoogwaardige thermische schil

Het archief heeft een hoogwaardige thermische schil gekregen met laag temperatuur verwarming en balansventilatie. Bij de kamers is een balansventilatie geïnstalleerd en daar waar mogelijk de thermische schil verbeterd. Op sommige plekken is er een voorzetwand geplaatst van beperkte dikte. Op andere plekken is de bestaande monumentale lambrisering gedemonteerd om de wand erachter te kunnen isoleren en is dit vervolgens terug geplaatst. De leeszaal/Statenzaal is voorzien van zolder- en vloerisolatie en balansventilatie.

Beeld © Kasper Veenstra