Home » Nieuws » Dubbel prijs voor ABT-Oosterhoff team bij Doe&Durf Challenge
19-11-2021

Dubbel prijs voor ABT-Oosterhoff team bij Doe&Durf Challenge

Doe & Durf challenge finale
Het ABT-Oosterhoff team won gisteren de jury- én de publieksprijs van de Doe&Durf Challenge, georganiseerd door JongNLingenieurs.

Met het concept ‘connECTOR’ presenteerden zij een innovatief idee voor een circulair Nederland in 2050 en wisten hiermee zowel de vakjury als het publiek te overtuigen. Via een livestream kon het publiek stemmen op hun favoriet. Het team nam met trots beide prijzen in ontvangst, uitgereikt door Carla Moonen (bestuursvoorzitter Koninklijke NLingenieurs).

Teamfoto: Femke Verlegh, Charley Meyer, Casper La Grouw en Wouter Lasonder. Michiel van der Elst was niet aanwezig.

Oosterhoff samenwerking

connECTOR is ontstaan uit een samenwerking van jonge talenten uit de verschillende werkmaatschappijen van Oosterhoff: ABT, abtWassenaar, bbn en ABT België. Het team gaat de tool verder ontwikkelen binnen Quake, de innovatiegroep van Oosterhoff. Femke Verlegh (bouwkundige, ABT): ‘we hopen connECTOR op de markt te kunnen brengen, zodat niet alleen Oosterhoff maar ook andere partijen gebruik kunnen maken van deze tool die we als open source willen aanbieden’.

Parametrische ontwerptool voor circulair bouwen

connECTOR is een parametrische ontwerptool en biedt een praktische oplossing voor circulariteit in de bouw. De tool zorgt voor een hoogwaardig hergebruik van bouwmateriaal zoals vlakglas en gevelelementen. Hergebruik van deze materialen komt op dit moment nog weinig voor. Vlakglas en gevelelementen worden nu slecht hergebruikt door hoge verwerkingskosten en verouderde materiaaleigenschappen. Met connECTOR worden deze materialen alsnog verwerkt in nieuwe ontwerpen, ieder paneel dat vrijkomt uit een donorgebouw kan eenvoudig worden toegepast in een nieuw ontwerp. Is de isolatiewaarde dan nog niet op niveau? Dan kun je simpelweg een extra paneel in het connECTOR element plaatsen.

Door het hoogwaardige hergebruik van deze materialen zijn veel ontwerpen weer mogelijk, ondanks de verscherpte milieu- & energetische wetgeving. Architecten behouden hiermee dus hun ontwerpvrijheid.

Lees hier meer over connECTOR.

Doe&Durf Challenge

Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs. Met deze Challenge wil JongNLingenieurs laten zien dat de jonge ingenieur in staat is om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.