‘File-to-Factory’ maakt digitaal ontwerp snel klaar voor fabricage
Complexe ontwerpen die mogelijk zijn door digitale technologie, zijn snel en efficiënt te fabriceren dankzij File-to-Factory uitwisseling. Dit zorgt voor een vertaling van het digitale model naar hapklare instructies voor fabricage. Het voorkomt bouwfouten en versnelt het bouwproces.
Het trechtervormige houten kunstwerk ‘De Kroon’ in de tuin van ons kantoor in Velp is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van ‘File-to-Factory’. Een team van ABT-ingenieurs maakte voor deze complexe constructie een parametrisch ontwerp bestaande uit 74 driehoeken. Het ‘vertaalpakket’ zette de digitale tekening om in fabricage-instructies voor het aansturen van de CNC-machines van Timmerfabriek Visser. Deze maakten er een kant-en-klaar bouwpakket van, bestaande uit 222 nauwkeurig uitgesneden houten elementen met 2.800 voorgeboorde schroefgaten. “Het levert een soort IKEA-bouwdoos op met genummerde elementen die zich eenvoudig in elkaar laten zetten”, vertelt computational design specialist Chris van der Ploeg. “Dat verkleint de stap van ontwerp naar productie in de fabriek aanzienlijk.”
Dat niet alleen: ook de kans op fouten en vertraging vermindert fors, evenals de hoeveelheid afval. Het helpt bovendien bij het realiseren van ‘mass customization’ – het op grote schaal produceren van maatwerk met optimale eigenschappen. Unieke elementen zoals ornamenten verdwenen in de afgelopen eeuw omdat ambachtswerk te duur werd. Standaardisatie kwam ervoor in de plaats. Alles hetzelfde dus. “Wij standaardiseren niet het element, maar het data-uitwisselingsproces”, legt Chris uit. “Het maakt de machine namelijk niet uit of hij duizend identieke of duizend unieke elementen maakt. Vanuit onze parametrische modellen kunnen wij voorzien in de informatiebehoefte.”
Wijziging van de opzet van een constructie wordt dankzij File-to-Factory veel eenvoudiger. De ‘canopies’ in het Shell C30 gebouw in Den Haag zijn er het klinkende bewijs van. Deze zijn identiek aan ‘De Kroon’, maar een slag groter. Het vergde een paar muisklikken om het formaat van de houten elementen te veranderen.
Soepele data-uitwisseling met file-to-factory
Ketensamenwerking bij projecten met een strakke deadline wordt makkelijker, want een soepele data-uitwisseling tussen bedrijven zorgt voor meer flexibiliteit. Wijzigingen doorvoeren kan tot laat in het proces. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij de HoutKern bouwmodules waaraan ABT met onder meer Oosterhoff, Noordereng en HEKO werkt. Ook biedt het bij modulaire (woning)bouw de mogelijkheid om toch unieke configuraties samen te stellen uit aanpasbare gelijksoortige bouwstenen.
“Klaar voor prefabriceren en robotisering dankzij soepele data-uitwisseling.”
File-to-Factory is niet alleen bruikbaar bij houtconstructies. Zo heeft ABT ook digitale uitwisselingen ingezet voor de ontwikkeling van complexe staalconstructies samen met CSM Steelstructures, voor de productie van de mallen van de grillige betonpanelen van museum Naturalis in Leiden en voor de unieke wapeningsconfiguraties van Windbase windturbinefunderingen. Lang niet elke windmolenbasis heeft dezelfde vorm: die is afhankelijk van de te plaatsen turbine. ABT kan elke wapeningsgeometrie rechtstreeks vanuit het BIM-model doorsturen naar de fabriek, die ze vervolgens zonder handmatige tussenkomst keurig op maat produceert. Dat voorkomt fouten.
De rol van File-to-Factory zal naar verwachting toenemen als prefabriceren en robotisering meer terrein winnen in de bouw. Dat betekent dus ook meer ontwikkelingsruimte in ‘stikstofgevoelige’ gebieden. “Zeker”, zegt Chris. “Want de gebouwen van de toekomst komen grotendeels uit de fabriek. We hebben nu het middel om onze digitale informatie daar slim en efficiënt te krijgen.”
Dit artikel verscheen eerder in ons magazine van oktober 2023.
Beeld: © Sander Koning