Home » Nieuws » Hoe behandel je een vers gestorte monoliete betonvloer?
29-05-2017

Hoe behandel je een vers gestorte monoliete betonvloer?

ABT trap
Wat vind jij het leukste aan tuinieren? Voor mij persoonlijk is dat het nathouden. En blijkbaar ben ik daar – zeker in de zomer – niet de enige in.

Zelfs op de bouwplaats zie je regelmatig iemand met een tuinslang in de weer. Je zou dus verwachten dat een vers gestorte monoliete betonvloer goed nat wordt gehouden. Toch gaat het vaak mis bij de nabehandeling – en goed ook!

Uitdrogen toplaag betonvloer

Een vloer is na het storten nog langere tijd ontzettend kwetsbaar. Vaak wordt simpelweg onderschat hoe snel de toplaag van een vloer uitdroogt. Om een idee te geven hoe snel, zeg ik op de bouwplaats vaak: “Gooi eens een emmer water over de stoep en kijk hoe snel deze tien liter verdampt. Zo snel gaat dat ook met het vocht in de toplaag van een verse betonvloer.”

Cement moet reageren met water

Het is algemeen bekend dat water met cement reageert, ook wel hydratatie genoemd. Maar als het water er niet meer is, blijft alleen het cement over. Een stoffende toplaag betekent vaak – maar niet altijd – dat het cement niet heeft kunnen reageren met water. Bij gangbare betonmengsels is dit proces later niet meer op gang te krijgen, ook al beweren impregneermiddelen soms anders*. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat het vocht in het beton blijft. Maar waarom gaat dit zo vaak fout?

Vocht in het beton houden

Het blijkt in de praktijk kostbaar, tijdrovend en arbeidsintensief om een groot oppervlak goed vochtig te houden. Stortfaseringen van 2.500 m2 per dag, 10.000 m2 per week zijn geen uitzondering. Dat gaat dus om het nathouden van 10.000 m2 vloer. En dat twee weken lang! Dat red je niet door een tuinslang te laten slingeren. Maar hoe dan wel?

Binnen versus buiten

In een binnensituatie kan een ‘curing compound’ en/of folie volstaan. Al is de praktijk dat curing compounds vaak onregelmatig of te dun worden aangebracht. Bij buitenvloeren zorgt het water er ook voor dat de temperatuur gereguleerd wordt. Hier is dus meer nodig om het cement te blijven voorzien van water, zodra het vlinderen is afgerond. Hiervoor bestaan speciale viltdoeken, maar het kan van alles zijn – tapijt of jute, natmaken en folie leggen – zolang het maar vocht vasthoudt. En dan moet het natuurlijk netjes blijven liggen, zodat het ook een goede bescherming tegen wind en zonnestralen biedt. Als dit goed gebeurt, zul je versteld staan van de kwaliteit van de toplaag; slijtvastheid en vorstbestandheid zijn veel beter en scheuren en craquelé behoren praktisch tot het verleden.

* Een goed aangebrachte en nabehandelde monoliete betonvloer heeft geen impregneerbehandeling nodig.