Home » Nieuws » Nationaal Holocaust Namenmonument wint Staalprijs 2022
04-10-2022

Nationaal Holocaust Namenmonument wint Staalprijs 2022

Nationaal Holocaust Namenmonument
Het Nationaal Holocaust Namenmonument wint de Nationale Staalprijs! Het monument heeft gewonnen in de categorie ‘Karakteristieke Stalen Bouwdelen’.

ABT voerde de constructieve advisering uit van de RVS stalenbovenbouwconstructie van het monument. Op dinsdag 4 oktober zijn de prijzen uitgereikt tijdens de Nationale Staalbouwdag in het AFAS Theater in Leusden.

Het Holocaust Namenmonument is een monument voor de ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust. Gemaakt in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité. 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog kregen zij een eigen monument naar ontwerp Daniel Libeskind. Het monument omvat vier spiegelende letters die samen het woord “in memoriam” in het Hebreeuws vormen. De letters worden gedragen door een labyrint van 2 meter hoge bakstenen muren met daarin de namen van alle slachtoffers gegraveerd. Op het de 102 000 bakstenen zweeft een spiegelende staalconstructie van scheepsbouwkundige afmetingen.

Constructieve uitdaging

Om de hoog gestelde esthetische doelen aan de buitenzijde van de constructies te kunnen dragen, bevindt zich binnenin de ‘letters’ een zuivere constructie met constructieve schoonheid. De constructieve uitdaging: Geschakelde ‘liggers’ met hoogtes van 0m tot 4m, gekoppeld onder uitdagende hoeken, opgelegd op een beperkt aantal ogenschijnlijk lukraak geplaatste kolommen. 32 liggers op 26 kolommen. De oplossing: een parametrisch geoptimaliseerd vakwerk.

Het raakvlak tussen de rvs-bovenbouw en de betonnen onderbouw bevindt zich op 3.5 meter hoge betonwanden die centraal in de metselwerkwanden staan. In coördinatie tussen hoofdconstructeur IMd Raadgevende Ingenieurs en ABT als constructeur in opdracht van bouwer AIP is een elegant oplegdetail ontworpen. Om toleranties op te vangen is een RVS plaat in de ruwbouw ingestort. De RVS kolommen rusten vrij op deze overmaatse platen en zijn na plaatsing uitsluitend in horizontale posities geborgd. Hierdoor konden marginale afwijkingen in hoogte en positie gecorrigeerd worden tijdens het samenstellen van de individuele segmenten.

Juryrapport

Het juryrapport is meer dan lovend: “Met een onwaarschijnlijke precisie zijn grote roestvast stalen elementen boven de gemetselde muren van het Holocaust Namenmonument gebouwd. De ware functie van dit spektakel is van nederige aard, zoals de knieval van Willy Brandt ons leerde. Het monument is bedoeld om de meer dan 102.000 slachtoffers te herinneren, gemarkeerd in de bakstenen. De spiegelende bovenbouw is ter reflectie, maar voelt ondanks zijn gewicht niet dominant aan. Complimenten voor de productie en uitvoering dat zelfs met het beste timmermansoog geen afwijking laat zien. Alles is scherp onderzocht voor een kwalitatief monument: polijstwerk, detaillering van naden en puntstukken, bevestigingsmethode, nadenspel, constructieve koppelingen, wind en hinderlijke reflecties van het spiegelstaal. De Nationale Staalbouwprijs 2022 in deze categorie gaat, door de zorgvuldige uitvoering, naar dit indrukwekkende monument. ”

Partners

Als ABT zijn we vereerd met de blijk van erkenning en waar we samen met onze partners aan mochten werken: Studio Libeskind, Bouwery & Rijnboutt, IMd Raadgevende Ingenieurs & AIP, Koninklijke Woudenberg – Ameide en AIP partners (Enschede).

Museum Arnhem en Prins Clausbrug

We feliciteren ook Museum Arnhem en Gemeente Dordrecht met de winst voor het museum en de winst van de Prins Clausbrug. Voor het museum verzorgden we het uitvoeringsontwerp voor de constructie en de fundatie. Voor de Prins Clausbrug hebben we als ABT het referentieontwerp opgesteld op basis van de architectonische vormgeving van de architect. Ook de kostenraming en het UAV/gc-contract zijn in nauwe samenwerking met de Gemeente Dordrecht door ABT opgesteld.

Beeld: © AIP